Demagogie si mistificare

Demagogie si mistificare

Mistificari ordinare, isterie, demagogie, asta este Romania zilelor noastre.  Orice canal de televiziune, ziar post de radio, sau internet vrei sa urmaresti , esti izbit in plin de racnetele aproape isterice ale politicienilor, comentatorilor sau analistilor politici care comenteaza stiri, imagini, realitati, numai pentru a isteriza multimea, facand-o astfel vulnerabila in fata demagogiei. S-a ajuns […]

Mistificari ordinare, isterie, demagogie, asta este Romania zilelor noastre.  Orice canal de televiziune, ziar post de radio, sau internet vrei sa urmaresti , esti izbit in plin de racnetele aproape isterice ale politicienilor, comentatorilor sau analistilor politici care comenteaza stiri, imagini, realitati, numai pentru a isteriza multimea, facand-o astfel vulnerabila in fata demagogiei. S-a ajuns in acel punct in care si cei mai destepti dintre romani au obosit sa mai priveasca realitatea fabricata.

Pe de o parte, multimea este umpluta de ura impotriva raului mai mult in inchipuirea acelor care comenteaza si lipesc etichete, iar pe de alta parte, aceeasi multime lesina de prea puternica emotie a adularii celor care-si afiseaza eticheta de salvatori ai patriei, fie ca ei se cheama Sosoaca, George Simion sau Ciolacu.

Mistificam realitatea, aceasta este dezideratul acestor realizatori de emisiuni, iar din aceasta mistificare se naste o realitate nesigura pentru multimea amenintata de coruptie, somaj, preturi, boala si mai ales de politicienii rai, de la putere. Cu cat creste mai mult temperatura multimii, cu atat este mai usor sa-ti vinzi demagogia ieftina.

De la alegerile din decembrie 2020, am incercat sa fiu telespectator, dar am inteles repede ca nu are sens sa caut idei sau teme serioase. Orice idee serioasa este brusc si isteric intrerupta de realizatori, care-i cer pe un ton imperativ invitatului sa revina la chestiunea dezbatuta. Acest fapt se intampla aproape la toate posturile de televiziune, oricine indrazneste sa fie calm si sa propuna vreo idee normala este eliminat din dezbatere, fiind pur si simplu uitat si ignorant de moderatorul agitator.

Inamicii politici sunt constant alaturati raului, prin mistificare si demagogie, ei sunt adusi in spatele nedreptatilor, saraciei, crizei economice. In oricare dezbatere televizata nu am reusit sa gasesc idei normale si corecte. Deasemeni si moderatorii sunt porniti de a nu tempera excesele de zel ale demagogilor, ba din contra acestea sunt incurajate, nu numai pentru simplu fapt ca fac audienta, dar ascund si servesc unei cauze mult mai perfide si anume isteria maselor. Pare mai usor pentru acestia sa invinga un dusman imaginar decat unul real, este destul sa opresti masina de zgomote pentru ca linistea sa revina la normal, iar dusmanul imaginar sa dispara.

Totusi, romanii nu vor sa lase loc normalitatii, mare parte din ei isi muta televizoarele exact pe acele canale care le hranesc isteria, care ii tine in alerta. Multi simt nevoia sa se alature isteriei, cu tot sufletul, injurand, amenintand, plangand si chiar suferind aparandu-si preferatii.

Suntem o tara in plin razboi, pacea nu reuseste sa-si gaseasca loc. Unii romani, destul de multi, au reusit sa-si gaseasca linistea, indepartandu-se suficient de Romania chiar daca traiesc inca aici. Iar noi cei care am reusit sau am incercat sa ne gasim linistea, cand ne intalnim si discutam despre tara noastra, o gasim mai frumoasa, mai sanatoasa si mai linistita. De deasupra norilor de furtuna se vede totusi Romania adevarata, cu rele dar si cu bune.


Distribuie articolul