Deseurile menajere, cum le gestionam ?

Deseurile menajere, cum le gestionam ?

Problema de actualitate care nu este privita cu maxima responsabilitate de catre locuitorii si autoritatile municipiului Vaslui, este reprezentata de gestionarea  deseurilor menajere. Primul pas cred ca ar fi educatia in ceea ce priveste gestionarea deseurilor menajere si nu numai, acesta ducand la o societate nu doar mai curata, ci si catre un mediu natural […]

Problema de actualitate care nu este privita cu maxima responsabilitate de catre locuitorii si autoritatile municipiului Vaslui, este reprezentata de gestionarea  deseurilor menajere. Primul pas cred ca ar fi educatia in ceea ce priveste gestionarea deseurilor menajere si nu numai, acesta ducand la o societate nu doar mai curata, ci si catre un mediu natural mai sanatos. Ideal ar fi ca nu numai autoritatile sa se ocupe de gestionarea deseurilor, ci fiecare dintre noi sa incepem , treptat in casele noastre cu o gestiune optima a deseurilor.

Gestionarea deseurilor se refera la educatia locuitorilor urbei privind colectarea, transportul, reciclarea si depozitarea deseurilor. Problema principal, in Vaslui nu cred ca ar fi educarea oamenilor ci lipsa containerelor de depozitare diferentiata a deseurilor in zona blocurilor. Locuitorii care stau la case particulare, in mare parte au invatat sa gestioneze deseurile menajere, compania de salubrizare efectuand ridicarea acestora de doua ori pe luna si impartind saci menajeri pentru colectarea deseurilor din plastic sau hartie.

Conform mediului de provenienta, deseurile se impart in :

  • Deseuri municipale si asimilabile
  • Deseuri sanitare provenite de la spitale si medii medicale.
  • Deseuri de productie, rezultate in urma proceselor tehnologice industrial.

Deseurile menajere municipale, provin cel mai adesea din sectorul casnic. Acestea depind in mod direct de stilul si conditiile de viata al locuitorilor si de activitatile care le desfasoara. Gestionarea optima a acestor deseuri este direct proportionala cu,  cantitatea si calitatea medie anuala de deseuri pe cap de locuitor. Iar cand vorbim de deseuri menajere ne gandim la hartie, plastic, metale, sticla etc.

Un studiu Eurostat mentioneaza ca in Romania doar 3% din deseurile menajere sunt reciclate, comparativ cu circa 66% reciclate in UE. Neexistand o educatie si o constientizare a populatiei in privinta segregarii gunoiului menajer, chiar daca primaria ar dispune amplasarea de pubele speciale pentru reciclare, ideal ar fi ca populatia sa inceapa separarea deseurilor, reciclabile si nereciclabile inca din faza in care se doreste aruncarea lor. La inceput este posibil sa fie mai greu de a intra in ritmul colectarii selective, de aceea este bine sa incercati sa urmati urmatorii pasi daca nu stiti exact cum sa gestionati in mod optim deseurile menajere.

  1. Reciclati in fiecare zi, separate deseurile din plastic, hartie si sticla. Ideal ar fi ca firma de salubritate locala sa distribuie saci menajeri periodic catre fiecare locuinta sau apartament.
  2. Daca aveti haine vechi, ganditi-va inainte de a le arunca, daca nu este mai bine sa le donati catre cei care au nevoie.
  3. In cazul aparatelor electronice sau electro-casnice stricate sau vechi, incercati sa va faceti timp pentru a le duce la centrele de colectare sau la magazinele care preiau pentru reciclare aceste aparate, uneori puteti primi si vouchere pe care le puteti utiliza pentru achizitionarea unui aparat nou.

Avand in vedere cateva sfaturi si informatii, zic eu utile, pentru ce inseamna gestionarea deseurilor menajere, doresc sa aflu parerea dumneavoastra. Merita sau nu sa avem mai multa grija de ceea ce aruncam, cand aruncam ?


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta