Despre coruptie

In primul rand, ce este coruptia ? Cea mai simpla definitie , coruptia este o metoda lipsita de etica folosita de o persoana pentru a castiga avantaje si favoruri. Coruptia reprezinta unul dintre cele mai nocive metode care impiedica dezvoltarea unei tari si inabusa democratia. Coruptia reduce veniturile bugetare si creeaza inegalitati in distributia acestora, […]

In primul rand, ce este coruptia ? Cea mai simpla definitie , coruptia este o metoda lipsita de etica folosita de o persoana pentru a castiga avantaje si favoruri. Coruptia reprezinta unul dintre cele mai nocive metode care impiedica dezvoltarea unei tari si inabusa democratia. Coruptia reduce veniturile bugetare si creeaza inegalitati in distributia acestora, afectand dezvoltarea unei  natiuni din punct de vedere economic, social si politic.

As avea o intrebare, sa presupunem ca am scapat de pandemie si mergem sa vizionam un spectacol la teatru sau sa urmarim un film la cinematograf, dar nu mai sunt bilete. Ce facem in aceasta situatie ?  Spunem: „ Este OK, putem veni si altadata ?”. Sau daca avem ocazia cumparam un bilet la „negru”, platind mai mult decat pretul oficial. De felul cum raspundem la aceasta intrebare putem sa vedem, nivelul coruptiei din tara. Deoarece coruptia este mai rea decat prostitutia, aceasta din urma punand in pericol numai morala individului, pe cand coruptia invariabil ataca morala intregii tari.

Daca vrem sa eradicam coruptia, trebuie sa avem in vedere ca aceasta incepe inca de acasa, parintii folosesc  „momeli” pentru ai face pe copii sa ii asculte.

In zilele noastre coruptia a afectat aproape intregile sfere ale societatii. Coruptia este comparabila cu un cancer aflat in metastaza si care afecteaza intregul organism al societatii. Nu a aparut si dezvoltat peste noapte, dar in decursul timpului efectele sale sunt devastatoare.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta