Doctrina militara si politica a Primului Razboi Mondial, „ Ofensiva cu orice pret „

Doctrina militara si politica a Primului Razboi Mondial, „ Ofensiva cu orice pret „
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Doctrina militara si politica a Primului Razboi Mondial, „ Ofensiva cu orice pret „

Daca ar fi sa caracterizez Primul razboi Mondial, probabil as ramane uimit de numarul imens de victime din randul militarilor. Timp de 4 ani liderii natiunilor implicate in razboi au cerut tinerilor sa iasa din transee si sa infrunte mitralierele si tunurile. Am cautat sa inteleg cauzele si semnificatia acestui sacrificiu pe care il consider […]

Daca ar fi sa caracterizez Primul razboi Mondial, probabil as ramane uimit de numarul imens de victime din randul militarilor. Timp de 4 ani liderii natiunilor implicate in razboi au cerut tinerilor sa iasa din transee si sa infrunte mitralierele si tunurile.

Am cautat sa inteleg cauzele si semnificatia acestui sacrificiu pe care il consider irational. M-am documentat in legatura cu evenimentele care au dus la izbucnirea razboiului si la continuarea evenimentelor pe parcursul celor 4 ani, dar nici acum nu am fost in masura sa inteleg macelul care a dus la moartea a zeci de milioane de tineri.

Desi irational si bizar, Primul Razboi Mondial a luat nastere intr-o anumita logica. Natiunile participante la acest conflict au fost impartite in  doua blocuri militare si anume Puterile Aliate ( Rusia, Franta, Anglia, Italia, SUA, Romania si altele tari ) pe de o parte si Puterile Centrale ( Germania, Austro-Ungaria, Turcia, Bulgaria ) de cealalta parte. La inceputul razboiului totul s-a bazat pe ofensiva, dar tehnica militara o luase inaintea tacticii ramasa la fel inca din vremea razboaielor duse de Napoleon. La scurt timp din cauza numarului enorm de victime, razboiul a intrat in impas, combatantii alegand tactica defensiva si construind mai mult de 1000 de km de transee.

Bataliile importante au avut loc atunci cand un numar masiv de trupe au iesit din transee si au atacat pozitiile fortificate adverse. Istoricul canadian Modris Eksteins  descrie intr-una din lucrarile sale tiparul dupa care se duceau aceste lupte, mentionand uimirea mitraliorilor surprinsi de felul cum acesti atacatori mergeau calmi cu toate ca erau doborati ca tintele in poligon.

Asa se face ca pana la sfarsitul razboiului numarul victimelor a fost uluitor de mare. Din cei 65 de milioane de soldati mobilizati, 9,5 de milioane au fost omorati, peste 21 de milioane de raniti si aproape 8 milioane luati prizonieri sau disparuti. Numarul total de victime  a fost de 57,7 % din totalul celor mobilizati. Uitandu-ma la aceste cifre, incerc sa-mi explic ce anume a putut justifica acest sacrificiu imens de fiinte umane. Ce anume a mentinut razboiul atat de multi ani ?

Daca este sa-l citez pe Jay Winter ( unul dintre cei mai apreciati istorici ai primului razboi ) nu pot sa trec cu vederea  reflectiile sale :

„ Razboiul a generat multe probleme. Efectele sale, atat imediate, cat si indirecte, au fost fie negative, fie dezastruoase. Subersiv din punct se vedere moral, distructiv din punct de vedere economic, degradant social, confuz in desfasurarea sa, inutil in rezultatul sau, este remarcabil in istoria europeana a conflictelor lipsite de sens.”

Personal nu imi pot explica inutilitatea strategiilor folosite de generali in lupte, au fost ei asa de prosti ? Istoricii atribuie drept cauze principale ale izbucnirii razboiului, gafele facute de conducerile politice mediocre ale acelor vremuri. Astfel tarul Rusiei este vazut ca un om superficial, iar reprezentantii politici ai Imperiului Austro-Ungar ca fiind –  „ miopi si neluminati.”

Desigur, scopul macelului necesita o explicatie care depaseste pretentia ca generalii implicati au fost superficiali, plictisitori si aroganti. Strategia aplicata urma doctrina ofensivei cu orice pret, in care convingerea era ca trebuie sa ataci indiferent de consecinte. Aceasta doctrina avea la baza filozofia conform careia, o natiune ar obtine victoria daca armatele sale ar avea curajul si vointa de a merge inainte fara incetare si de a continua sa atace indiferent de pierderi.

De exemplu ofiterii francezi sustineau ca ofensiva dubleaza energia soldatilor, iar cei englezi declarau ca razboiul modern a dus la cresterea valorilor calitatilor morale. Mintea mea nu poata sa inteleaga cum ar putea ca valoarea calitatilor morale  sa triumfe asupra mitralierelor. In ciuda aparitiei mitralierelor pe campul de lupta, generalii au continuat sa se concentreze asupra atacului la baioneta, fiind convinsi ca nu trebuie sa se reduca aceste atacuri ci din contra, acest tip de atac nu ar trebui abolit chiar in fata armamentului modern, deoarece este intruchiparea puterii de vointa.

Generalul englez Rees a privit distrugerea diviziei sale admirativ, mentionand ca nici un militar nu a fugit din calea mitralierelor si desi trupele sale piereau sub focul nimicitor al inamicului acestea continuau sa avanseze, fara sa rupa randurile si nu incercau sa se retraga. In final soldatii sai au fost macelariti, dar cu toate acestea generalul nu a evaluat batalia ca un esec, reflectiile sale au vizat moralul si spiritul demonstrat de trupele sale. Faptul ca soldatii sai continuau sa avanseze in ciuda mitralierelor, la facut pe acesta sa concluzioneze ca atacul a fost „minunat”.

Admiratia pentru modul in care au luptat japonezii in 1905 la Port Arthur impotriva rusilor, i-a determinat pe liderii politici si militari sa adopte doctrina „ofensiva cu orice pret”, dorind sa arate ca civilitatia europeana poseda si ea gene morale de maretie, mergand pe ideea ca daca japonezii pot sacrifica asa de usor vietile tinerilor in numele „vointei nationale”, de ce natiunile europene nu ar putea face acelasi lucru.

Cred ca pot descrie Primul Razboi Mondial ca o vasta competitie de sacrificiu. Liderii politici si militari erau dispusi sa trimita tineri la moarte, iar tinerii nu ezitau sa moara pentru tarile lor. In spiritul acestei doctrine, tinerii au iesit din transee fiind nimici de obuze si gloante de mitraliera demonstrand puterea vointei nationale.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta