Drumul Matasii, calea care a schimbat istoria si lumea, pentru totdeauna

Drumul Matasii, calea care a schimbat istoria si lumea, pentru totdeauna
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Drumul Matasii, calea care a schimbat istoria si lumea, pentru totdeauna

Drumul Matasii a fost mult mai mult decat un simplu drum, a schimbat lumea mai mult decat orice alt sistem din istorie, inclusiv sistemele politice și religioase.  Abilitatea de a utiliza resursele altor regiuni a început în Asia Centrala, inima Drumului Matasii.  Cum a aparut Drumul Matasii ?  Initial scopul Drumului Matasii era de a […]

Drumul Matasii a fost mult mai mult decat un simplu drum, a schimbat lumea mai mult decat orice alt sistem din istorie, inclusiv sistemele politice și religioase.  Abilitatea de a utiliza resursele altor regiuni a început în Asia Centrala, inima Drumului Matasii. 

Cum a aparut Drumul Matasii ?

 Initial scopul Drumului Matasii era de a stabili rute comerciale între Orientul Mijlociu și Europa. Dinastia Han era la conducerea Chinei la acea vreme, iar aceata dinastie a condus China, din anul 206 î.Hr. până în 220 d.Hr.  Zhang Qian a fost trimis în vest de împaratul Wu în încercarea de a stabili rute comerciale cu Asia Centrala. De-a lungul calatoriilor sale, Zhang Qian a descoperit multe rute comerciale separate, deja stabilite. Comunicarea sa cu oamenii care faceau comert pe aceste rute, a fost un factor semnificativ în ascensiunea Drumului Matasii terestru.

Drumul maritim al matasii este adesea ignorat, dar el a a constituit o parte importanta a acestei rute comerciale. Se presupune ca s-au făcut mai multe tranzactii comerciale pe aceasta cale, decat pe cea terestra. Totusi, rutele maritime, erau destul de periculoase pentru navele rudimentare din aceea perioada.  La sfârșitul secolului al XV-lea au fost descoperite noi rute de navigatie, facand posibil ca navele europene să ajungă mai la est. Întrucât China nu a participat cu adevarat la comertul maritim, marfurile lor erau transportate de nave europene . Desi China nu a fost un participant principal la comerțul maritim, totusi tehnologiile inovative chinezesti au depasit toate celelalte tehnologii navale din lume la acea vreme.După secolul al IX-lea, chinezii foloseau busole magnetice și aveau sisteme avansate de cartografiere a stelelor pentru navigatie.

În concluzie, Drumul Matasii a fost mai mult decât un traseu comercial extins. A fost un catalizator pentru globalizarea lumii. Înfiintandu-se în timpul dinastiei Han, s-a întins de la 130 î.Hr. până la 1453 d.Hr. Producția și cultivarea mătăsii sunt pentru ceea ce Drumul Matasii era cel mai faimos. Arta a fost monopolizată de China pană cand secretul a fost dezvaluit.  Matasea a devenit în cele din urma accesibilă nu numai celor bogati. Matasea a devenit atât de populară încât a fost o formă de moneda pe Drumul Matasii si oamenii chiar  si-ar fi platit si impozitele în matase. Cu toate acestea, pe traseu se tranzacționa mult mai mult decât matase. Lucruri precum condimentele, portelanul, fildesul si aurul sunt doar cateva dintre bunurile de lux care au fost comercializate. Drumul mătăsii maritim este o parte adesea trecută cu vederea din istoria rutelor comerciale, dar se crede că a fost chiar mai extinsa si a avut un impact mai mare decat rutele terestre. Bunurile tangibile nu au fost singurele lucruri schimbate pe Drumul Matasii, comertul cultural a fost la fel de important. Religiile, designul arhitectural si evolutiile tehnologice au schimbat fiecare societate de pe Drumul Matasii. Bolile au fost, de asemenea, răspândite pe ruta comercială, cum ar fi rujeola, variola și ciuma bubonică.

Drumul Matasii a început ca un simplu Drum Regal, dar potentialul sau a fost rapid realizat de dinastia Han, iar acest drum va schimba pentru totdeauna cursul istoriei.


Distribuie articolul