Elevă din Bârlad, premiată de NASA și ESA!

Elevă din Bârlad, premiată de NASA și ESA!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Elevă din Bârlad, premiată de NASA și ESA!

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui ) O elevă din cadrul Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, membră a Asociației Astronomice „Sirius”, a fost distinsă cu premiul II la concursul „Cassini – Om de știință pentru o zi”, organizat de NASA și Agenția Spațială Europeană. Elevii pasionați de cosmos, care au fost interesați să […]

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui )

O elevă din cadrul Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, membră a Asociației Astronomice „Sirius”, a fost distinsă cu premiul II la concursul „Cassini – Om de știință pentru o zi”, organizat de NASA și Agenția Spațială Europeană.

Elevii pasionați de cosmos, care au fost interesați să afle cât mai multe informații despre ultimele misiuni NASA, au participat la concursul „Cassini – Scientist for a day (Om de știință pentru o zi)” organizat de NASA (National Aeronautics and Space Administration) și ESA (European Space Agency). La competiția școlară s-au putut înscrie elevi pe categoriile de vârstă 10 – 12 ani (clasele V-VI), 13 – 15 ani (clasele VII-VIII) și 16 – 18 ani (clasele IX-XII), fie individual fie în echipaje cu cel mult patru membri.

Tot ce au avut de făcut a fost să trimită un eseu cu cel mult 300 de cuvinte în care să argumenteze motivul pentru care ținta descrisă în lucrare reprezintă alegerea cea mai bună din perspectiva cercetării științifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre ținta aleasă. La această ediție, țintele propuse de organizatori au fost: Ariel, Oberon și Titania, sateliți ai lui Uranus. Sistemul Solar are multe lumi neexplorate. Printre ele se numără Ariel, Oberon și Titania, trei dintre sateliții planetei Uranus. Misiunea Voyager 2 a NASA a permis o foarte scurtă observare a acestor sateliți în ianuarie 1986.

La concurs au luat parte elevi din Statele Unite ale Americii și din alte 43 de țări din întreaga lume, printre acestea numărându-se și România. Elevii din țara noastră, individual sau în grupe de maxim patru, au participat cu circa 450 de eseuri, ce au fost trimise organizatorilor până pe 12 februarie, atât în limba română cât și în limba engleză.

Asociația Astronomică „Sirius” Bârlad a fost reprezentat de eleva Ilinca Teodorescu (clasa a VII-a), care învață la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad și este îndrumat de profesorul Ioan Adam, președintele Asociației. Aceasta a fost finalistă la Ținta 1 – Ariel, satelitul lui Uranus, iar juriul format din oameni de știință și educatori Cassini a considerat că eseul trimis de eleva din Bârlad este foarte bun, motiv pentru care i-a acordat premiul II la categoria de vârstă la care a concurat.

„Jurizarea la acest concurs este «oarbă», în sensul că evaluatorii primesc eseurile fără informaţiile legate de identitatea autorilor sau a profesorilor coordonatori. Eseurile care primesc peste 90% din media aritmetică a primelor trei eseuri clasate la fiecare țintă şi categorie de vârstă sunt declarate finaliste şi sunt retrimise către un cercetător. Evaluarea finală a fost realizată de inginerul John Hopkins, cercetător la Applied Physics Laboratory. Acesta lucrează la misiunea NASA Dragonfly, următoarea misiune pe Titan. Elevii care au obţinut cel mai mare punctaj la această jurizare au fost declaraţi câştigători naţionali. În eseul realizat de participanţi au contat în primul rând ideile exprimate. În ceea ce o privește pe Ilinca Teodorescu, aceasta a demonstrat că posedă o capacitate de comunicare excelentă, parte importantă în definirea unui om de ştiinţă, și că aplică abilitățile de observare, analitice și predictive pentru a crea un argument pentru explorare. Felicitări pentru eseul de calitate și succesul deosebit înregistrat la prima sa participare la acest concurs internațional de prestigiu!”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius”.

Concursul este inclus în calendarul activităților cuprinse în cadrul protocolului de colaborare încheiat între ROSA (Agenția Spațială Română) și Ministerul Educației pe 13.04.2016, ce are ca obiectiv general asigurarea cadrului formal, funcțional și eficient în vederea stimulării și sprijinirii activităților legate de educația în disciplinele STEM – științe (fizică, biologie, geografie, chimie), tehnologie, inginerie și matematică – în instituțiile de învățământ preuniversitar din România.

Sonda „Cassini” a fost lansată pe 15 octombrie 1997 din Cape Canaveral, SUA. Călătoria sa spre Saturn a durat șapte ani, timp în care a traversat o distanță de 3,5 miliarde de kilometri. Sonda a intrat pe orbita lui Saturn pe 30 iunie 2004. Printre elementele neașteptate puse în evidență în urma misiunii „Cassini”, se numără și descoperirea unor condiţii ce pot asigura viața pe doi sateliți ai lui Saturn, respectiv Titan și Enceladus. După 20 de ani pe orbita lui Saturn, sonda „Cassini” își va duce la bun sfârșit misiunea, într-un „mare final” de la care oamenii de știință așteaptă informații noi și inedite pe măsură ce sonda se va apropia tot mai mult de planetă și, în cele din urmă, își va găsi sfârșitul pe gigantul gazos.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta