Entropia sistemului actual va genera “Era Dezordinii” ?

Entropia sistemului actual va genera “Era Dezordinii” ?
House destroyed by the passage of a hurricane in Florida
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Entropia sistemului actual va genera “Era Dezordinii” ?

Lumea este pe cale să pășească într-o nouă eră. Fenomenul globalizării, care a creat creșterea economică rapidă din ultimii 40 de ani, se va termina, iar noua era va fi caracterizată de o etapă de „dezordine” accentuată. Analiștii Deutsche Bank argumentează că 2020 va reprezenta începutul unui nou superciclu structural. Astfel de evenimente „modelează tot, […]

Lumea este pe cale să pășească într-o nouă eră. Fenomenul globalizării, care a creat creșterea economică rapidă din ultimii 40 de ani, se va termina, iar noua era va fi caracterizată de o etapă de „dezordine” accentuată.

Analiștii Deutsche Bank argumentează că 2020 va reprezenta începutul unui nou superciclu structural. Astfel de evenimente „modelează tot, de la economii, la prețurile activelor, politică și felul nostru de viață”. Se preconizează o „Era a Dezordinii” care este accelerată, dar nu produsă, de noul coronavirus. Această nouă era va reprezenta începutul prăbușirii activelor globale și creșterea datoriilor la nivelul guvernelor și corporațiilor.

În ce privește situația geopolitică, tensiunile dintre SUA și China vor fi caracteristice pentru perioada de dezordine, în condițiile în care China își continuă drumul spre restaurarea rolului său istoric de putere economică masivă, susținând, totuși, propriile sale valori, distincte de cele ale Occidentului. “Era Dezordinii” – mai specific, următorii 10-15 ani, ar putea, de asemenea, să reprezinte o șansă pentru Europa să devină o mare putere și să se consolideze mai mult prin integrare sau să ajungă în punctul în care contradicțiile sale devin mult prea puternice, se arată în raport.

Generația actuala, mai precis  tinerii cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani, va fi cea care va conta din ce în ce mai mult în economie și care va fi cea mai influentă în ce privește decizia politică.

Experții Deutsche Bank spun că acest segment al populatiei a acumulat o serie de frustrări serioase în ultimii ani și în ce privește evoluțiile politice, precum alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite sau votul pentru Brexit în Regatul Unit, dar și în ce le privește pe cele economice.

Tinerii ar urma să reprezinte schimbarea balanței de putere înspre impozitare mai dură pentru proprietăți, venituri și corporații și o redistribuție mai accentuată a bunăstării. „Noua” generație ar putea fi, de asemenea, mai tolerantă față de inflație, în măsura în care devalorizarea banilor va eroda povara datoriilor pe care noua generație le moștenește, mutând greutatea plății acestor datorii pe deținătorii de obligațiuni care tind să fie mai degrabă de partea generației mai în varstă și a celor mai bogați.

„Epoca globalizării de la care ne luăm probabil la revedere a cunoscut cea mai bună creștere combinată a prețului activelor din orice epocă din istorie, cu randamente ale acțiunilor și obligațiunilor foarte puternice la nivel general. „Era Dezordinii”, în schimb, amenință valorile globale ridicate actuale, nu printr-o scădere a prețurilor ci „printr-o ieftinire a lor în special în termeni reali”, prin inflație, concluzionează cei de la Deutsche Bank.

Din acest raport intocmit de Deutsche Bank personal deduc doua directii diferite. Prima directie ar putea fi, datorita deprecierii activelor si cresterea datoriilor guvernelor si altor institutii publice aceasta va duce la cresterea puterii bancilor si a organismelor financiare mondiale gen FMI ( nimic nou pana aici ).  Sau se va autorestructura sistemul financiar global in sensul redefinirii sale pe alte valori cum ar fi securitatea ecologica si a climei, calitatea vietii, etc ?
Mai greu de crezut a doua directie in conditiile in care lacomia si cresterea profitabilitatii inca, controleaza pietele globale.

Ce va urma vom vedea, cert este ca “Era Dezordinii” care se prefigureaza la orizont va aduce, un deceniu crucial pentru UE si o perioada dominata de deficite si datorii, iar prapastia dintre generatii se va largi. Intrebarea care sta in mintea oamenilor este, va fi inflatie sau deflatie ?


Distribuie articolul