Este atat de usor sa te prefaci ca totul se va rezolva

Este atat de usor sa te prefaci ca totul se va rezolva
Die Biike aus dem Jahr 2019 im Dorf Wenningstedt
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Este atat de usor sa te prefaci ca totul se va rezolva

Nationalismul nu este acelasi lucru cu identitatea nationala, sau cu respectul pentru suveranitatea nationala. Nici macar nu este acelasi lucru cu mandria nationala. Un stat natiune suveran democratic nu este, diferit de un stat natiune autoritar, iar noi romanii avem experienta deceniilor de comunism. Un stat natiune suveran autoritar in astazi poate fi privit doar […]

Nationalismul nu este acelasi lucru cu identitatea nationala, sau cu respectul pentru suveranitatea nationala. Nici macar nu este acelasi lucru cu mandria nationala. Un stat natiune suveran democratic nu este, diferit de un stat natiune autoritar, iar noi romanii avem experienta deceniilor de comunism. Un stat natiune suveran autoritar in astazi poate fi privit doar ca o sticla de vin noua , mai la moda,  pentru un vin vechi de proasta calitate. Credeti ca noua sticla poate schimba modul in care va fi privit vinul ?  Dupa acest mod de abordare, putem oare spune ca statul suveran Iran sau Coreea de Nord difera sau nu din punct de vedere moral si juridic, de suveranitatea Romaniei sau al altui stat democratic ?

Nationalismul modern a inceput in Franta, in timpul Revolutiei Franceze. Natiunea franceza s-a nascut in Revolutia Franceza. Teroarea si imperialismul napoleonian au fost cea mai inalta expresie  a acestui nou-nascut nationalism francez. Imperialismul nationalist al lui Napoleon, la randul sau, a declansat ascensiunea nationalismului contrareactionar in Germania si in  toata Europa. Germanii, rusii, austriecii si alte natiuni si-au descoperit propria lor constiinta nationala in fata invadatorilor francezi.

Cheia nationalismului este statul national. Din punct de vedere tehnic, nu oamenii insisi devin liberi sau suverani, ci politicienii si guvernantii. Cu alte cuvinte suveranitatea rezida in cele din urma in stat, nu in popor, statul devine mai presus de oameni. Un nationalist nu poate spune asa ceva, pentru ca nu exista nimic universal in nationalism decat faptul ca toate nationalismele sunt diferite si particulare. Nationalismul este lipsit de o idee comuna sau de un principiu de guvernare, cu exceptia faptului ca un stat nationalist poate fi aproape orice, poate fi un stat fascist, legionar, poate fi autoritar, poate fi totalitar sau poate fi democratic.

La noi in Romania, PSD, AUR si mai nou PNL opereaza intr-o carapace de minciuni, in mod logic ar trebui sa ne bazam pe alte partide, de exemplu USR. Problema este ca usr-istii traiesc in propriile bule, iar in aceaste bule falsitatile convenabile se raspandesc, raman necontestate si ingreuneaza concentrarea asupra crizei reale. Cred ca cel mai bun mod de a aborda criza din USR este de sus in jos. Liderii USR si-au concentrat energiile la Bucuresti, incercand sa treaca marile proiecte ale partidului, ignorand filialele terioriale. Pot sa gasesc o scuza acestui tip de abordare, avand in vedere modul in care se comporta liderii locali psd-isti sau pnl-isti, inteleg de ce usr-istii vor sa centralizeze lucrurile. Poate fi o problema la alegerile din 2024 faptul ca USR nu se concentreaza mai mult pe teritoriu.

Criza democratiei in Romania este chiar in fata noastra. Avem o majoritate populista care crede ca tara trebuie condusa de nationalistii de la AUR si de la PSD. USR-istii au stat prea mult timp aplicand masuri despre care cred in mod eronat ( parerea mea ), ca le-ar oferi avantaje electorale.

 Raspunsul corect ar fi, „Cand casa ta este in flacari, renunta la ceea ce faceai si stinge focul.”  Poate in sfarsit in 2022 liderii USR vor intelege.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta