Este oficial. Iohannis, după şedinţa de la Cotroceni: Pregătiţi copiii pentru şcoală!

Este oficial. Iohannis, după şedinţa de la Cotroceni: Pregătiţi copiii pentru şcoală!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Este oficial. Iohannis, după şedinţa de la Cotroceni: Pregătiţi copiii pentru şcoală!

( The EpochTimes ) Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă, că şcolile vor relua cursurile cu prezenţa fizică a elevilor începând cu data de 8 februarie. Decizia vine în urma unei şedinţe desfăşurate la Palatul Cotroceni, la care au participat, de asemenea, şeful Executivului Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul […]

( The EpochTimes )

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă, că şcolile vor relua cursurile cu prezenţa fizică a elevilor începând cu data de 8 februarie.

Decizia vine în urma unei şedinţe desfăşurate la Palatul Cotroceni, la care au participat, de asemenea, şeful Executivului Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful DSU, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Liderul de la Palatul Cotroceni a precizat că, în contextul în care experţii au constatat un trend descendent al pandemiei, şi ţinând cont de faptul că majoritatea ţărilor europene au redeschis la rândul lor porţile şcolilor, s-a luat decizia în unanimitate ca şi în România să se revină la cursurile cu prezenţa fizică a elevilor.

“Putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic – avem ceva mai puţine persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puţine persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experţii, trendul este descendent.

Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa şi, evident, că ne-am uitat puţin în jur să vedem ce fac alţii în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană deschid şcolile. În majoritatea statelor, şcolile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puţine, doar trei state, care acum nu deschid şcolile.

În consecinţă, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate, să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii, şi pentru dascăli”, a subliniat Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se va face însă în funcţie de mai multe scenarii, în acord cu situaţia epidemiologică din teren.

“În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID-19, în aşa-numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală, şi grădiniţă, şi ciclu primar, gimnaziu şi liceu. În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la şcoală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localităţile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în aşa-numitul scenariu roşu, merg fizic doar copiii la grădiniţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala on-line. Deci, în scenariul roşu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac şcoala on-line.

Iar în localităţile unde incidenţa este mai mare, localităţi care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă”, a specificat preşedintele Iohannis.


Distribuie articolul