Este timpul sa vedem cat de conectati suntem cu totii acum.

Este timpul sa vedem cat de conectati suntem cu totii acum.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Este timpul sa vedem cat de conectati suntem cu totii acum.

Daca ar fi sa incep cu cifre aidoma Presedintelui nostru in discursul de ieri, poate as incepe asa. Ieri am avut 18800 de cazuri noi, 1805 in stare grava si 574 de decese. Daca ar fi sa fac o comparatie cu dezastrul actual poate m-as raporta la numarul militarilor romani care si-au pirdut viata in […]

Daca ar fi sa incep cu cifre aidoma Presedintelui nostru in discursul de ieri, poate as incepe asa. Ieri am avut 18800 de cazuri noi, 1805 in stare grava si 574 de decese. Daca ar fi sa fac o comparatie cu dezastrul actual poate m-as raporta la numarul militarilor romani care si-au pirdut viata in ce-al de-al doilea razboi mondial, daca nu stiati in cei 4 ani de razboi armata romana a inregistrat oficial o cifra de 93.326 de militari morti, o medie de 64 de morti pe zi, iar la cutremurul devastator din 4 martie 1977 si-au pierdut viata 1570 de romani. Acestea sunt numai cifre statistice adevarata tragedie o reprezinta drama familiilor care pierd zilnic pe cineva drag, cineva a calculat cinic ca la fiecare ora ne parasesc 24 de romani care pierd lupta cu virusul.

In acest moment, in Romania ne aflam intr-o lupta a vietii noastre impotriva virusului. Poate unii dintre noi nu inteleg pacientii cu aceasta boala, poate nu inteleg ce se intampla cand respiram. Cu fiecare respiratie a noastra oxigenul se difuzeaza in alveolele pulmonare, iar cand expiram dioxidul de carbon este expulzat din plamani, termenul tehnic se numeste ventilatie. Pacientii bolnavi de Covid au dificultati atat cu absorbtia oxigenului, cat si cu eliminarea dioxidului de carbon. Am inteles ca bolnavilor de Covid nu reprezinta o problema majora administrarea oxigenului ci eliminarea dioxidului de carbon din organism acesta ramanand in sange si pacientii devenind hiper carbici ( este un termen medical si nu sunt sigur daca este corect ). Motivul pentru care dioxidul de carbon este greu de eliminat din organism il reprezinta faptul ca plamanii sunt foarte inflamati cu lichid.

Medicii de la terapie intensiva lucreaza in mod normal cu pacienti aflati dupa o operatie si la care procedurile de administrare a oxigenului sunt in general cunoscute. La acesti pacienti in general perioada de stationare la terapie intensiva este de cateva zile. Medicii spuneau ca pacientii cu, Covid sunt diferiti, virusul pare sa nu cedeze decat dupa saptamani de stat la terapie intensiva. Setarile aplicate ventilatorului sunt diferite si adesea reprezinta un mister, pacientii par ca fac un pas inainte intr-o zi, iar a doua zi se misca doi pasi inapoi. Pentru medicii de la terapie intensiva noptile si zilele sunt complet irelevante, timpul pentru acesti oameni perca s-a oprit in loc.

Oamenii spun despre personalul medical ca lupta in prima linie, cred ca este o analogie imperfecta. Desi acesti oameni lupta in prima linie zilnic, intentia lor nu este de lupta impotriva virusului, ci vindecarea oamenilor.

Ma tem de tot ce este invizibil pentru mine, mi-e teama de suferinta care nu este prezenta in fata mea, de oamenii care se ineaca in lichidul din plamani. Ma tem de politicienii nostri care au slabit sistemul medical de trei decenii incontinuu, incat acesta a ajuns insuficient dotat pentru a ajuta eficient poporul. Ma tem ca nu vom invata nimic din aceasta pandemie. Ma tem de ceea ce este in sufletul oamenilor din cauza fricii si imaginatiei.

Acum dupa ce ceasul al doisprezecelea a trecut pentru Romania, ma gandesc ca este o oportunitate de a vedea cat de interdependenti suntem cu totii. S-ar putea sa fim departe inca de a testa fiecare persoana din tara, dar o schimbare a mentalitatii noastre, in modul cum ne vedem unii pe altii, ar pune bazele actiunii colective de care vom avea nevoie pentru a face fata actualei crize si crizelor viitoare. Este timpul sa vedem cat de conectati suntem cu totii acum.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta