“ Esti fericit ? “

Ministerul fericirii chiar există în ţara în care PIB-ul se numeşte “Fericirea Internă Brută”, nu este o utopie, oricât de paradoxală ar părea o astfel de posibilitate, într-o lume în care valoarea se măsoară aproape exclusiv în bani, în care goana după putere este acerbă, în care mecanismele economice, politice şi sociale par a ignora […]

Ministerul fericirii chiar există în ţara în care PIB-ul se numeşte “Fericirea Internă Brută”, nu este o utopie, oricât de paradoxală ar părea o astfel de posibilitate, într-o lume în care valoarea se măsoară aproape exclusiv în bani, în care goana după putere este acerbă, în care mecanismele economice, politice şi sociale par a ignora tot mai mult nevoile celor mulţi. Această ţară în care fericirea este o prioritate naţională, prevăzută explicit în Articolul 9 al Constituţiei sale, se numeşte Bhutan.

Regatul Bhutan este o ţară unică în lume din multe puncte de vedere. Într-un studiu publicat în 2008, de către Universitatea Leicester (Marea Britanie), Regatul Bhutan, cu o suprafaţă de 38 000 de kilometri pătraţi şi aproximativ 800 000 de locuitori, deşi încă în curs de dezvoltare, era înregistrat imediat după tarile scandinave,  în “Carta Mondială a Fericirii”.

Ţara în care există Ministerul fericirii şi în care PIB-ul se numeşte “Fericirea Internă Brută” se caracterizează prin nenumărate alte particularităţi. Iata cateva dintre ele :

  1. Locuitorii din Bhutan sunt foarte atenţi cu flora şi fauna ţării, cu sănătatea vieţii în toate ipostazele ei, astfel încât este interzis importul oricărei substanţe chimice.
  2. Trei sferturi din teritoriul ţării este acoperit de păduri, s-au creat Parcuri şi Rezervaţii naturale, pentru a le proteja, iar Constituţia ţării prevede că orice guvern va fi la conducere are obligaţia de a menţine cel puţin 60% din averea forestieră.
  3. Uciderea animalelor este interzisă, iar cei mai mulţi bhutanezi sunt vegetarieni.
  4. În Bhutan, chiar dacă nu este o ţară bogată, din punctul de vedere al dezvoltării economice, nu există niciun locuitor fără adăpost. Cel care nu are o casă sau o pierde din diverse pricini trebuie doar să se adreseze regelui şi va primi o locuinţă şi un teren pentru a-l cultiva.
  5. Regatul Bhutan este singura ţară din lume în care fiecare poate decide pentru ce tip de medicină, sau tratament optează – tradiţional sau modern – ambele gratuite.
  6. Şeful statului este regele, care, dacă împlineşte vârsta de 60 de ani, trebuie să abdice şi care poate fi schimbat, dacă este cazul, cu votul a două treimi dintre parlamentari. Regele este garantul libertăţii credinţei, rolul cel mai important, în Bhutan, avându-l totuşi budismul tibetan, religie definitorie pentru profilul spiritual al bhutanezilor, care au trăit mare parte a istoriei lor în umbra Indiei, de care sunt încă legaţi politic şi economic.

Patru sunt criteriile stabilite de Ministerul fericirii, pentru a susţine “Fericirea Internă Brută”: creşterea şi dezvoltarea economică, protejarea mediului şi exploatarea durabilă a resurselor, conservarea şi promovarea culturii şi guvernarea responsabilă. Dacă un guvern nu reuşeşte să asigure fericirea şi pacea pentru locuitorii ţării, acesta nu merită să existe, se menţionează în Codul de legi al statului.

În Bhutan, cu ocazia recensământului populaţiei, se adresează şi întrebarea: “Eşti fericit?”. În 2015, la un astfel de recensământ, 35% dintre bhutanezi au răspuns că sunt foarte fericiţi, 47,9%, că sunt “destul de fericiţi”, iar 8,8% că sunt nefericiţi.

Acest concept este  şi un fel de a atrage atenţia asupra greşelilor din societăţile dezvoltate, în care cuvintele de ordine sunt “bogăţie”, “competiţie”, “tehnologizare”, “industrializare”,”consumerism”, ignorându-se sau trecându-se sub tăcere riscurile, derapajele, indiferenţa faţă de sănătatea planetei şi binele individual.

 Şi este şi un prilej pentru fiecare om, indiferent în ce parte a lumii trăieşte, să se întrebe în ce constă adevărata bogăţie a unei ţări, care este rostul conducătorilor, guvernelor, autorităţilor, care este sensul fericirii individuale şi colective şi care este drumul cel mai potrivit pentru toate.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta