Eurobarometru: Sănătatea, principala preocupare pentru români. România este însă pe ultimele locuri în UE în privința dorinței cetățenilor de a se vaccina cât mai curând posibil anti-COVID-19

Eurobarometru: Sănătatea, principala preocupare pentru români. România este însă pe ultimele locuri în UE în privința dorinței cetățenilor de a se vaccina cât mai curând posibil anti-COVID-19
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Eurobarometru: Sănătatea, principala preocupare pentru români. România este însă pe ultimele locuri în UE în privința dorinței cetățenilor de a se vaccina cât mai curând posibil anti-COVID-19

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Deși pandemia de COVID-19 afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni de mai bine de un an, atitudinea față de UE rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie 2021, care relevă cu 58% dintre cetățenii români au încredere în Uniunea Europeană, față […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Deși pandemia de COVID-19 afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni de mai bine de un an, atitudinea față de UE rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie 2021, care relevă cu 58% dintre cetățenii români au încredere în Uniunea Europeană, față de 49% – media Uniunii Europene. De asemenea, România se află în top patru țări cele mai mulțumite de măsurile luate de UE.

În schimb, datele colectate pentru România relevă și un paradox: în timp ce 39% dintre cetățenii români identifică sănătatea ca principală preocupare la nivel național și european, România se află între ultimele trei țări la capitolul cetățenilor care își doresc să fie vaccinați cât mai curând posibil, cu doar 18 % dintre români răspunzând afirmativ la această întrebare.

Aproape patru cetățeni ai UE din zece consideră că cea mai importantă problemă cu care se confruntă în prezent UE este sănătatea: 38 % dintre respondenți menționează acum acest aspect, o creștere semnificativă cu 16 puncte procentuale față de vara anului 2020. Sănătatea ocupă primul loc, în fața situației economice (35 %, procent neschimbat), situația finanțelor publice ale statelor membre ocupând acum locul al treilea (21 %, -2). Mediul și schimbările climatice ocupă acum locul al patrulea (20 %, procent neschimbat), în timp ce imigrația, pentru prima dată din toamna anului 2014, cu un procent de 18 % (-5 puncte), nu se mai numără printre principalele trei preocupări. Șomajul se află pe locul al șaselea, fiind menționat de 15 % dintre respondenți (-2 puncte procentuale).

În ceea ce privește principalele preocupări la nivel național, sănătatea este, de asemenea, percepută ca fiind cea mai importantă chestiune (44 %), în creștere cu 13 puncte procentuale față de vara anului 2020. Situația economică ocupă a doua poziție, fiind menționată de o treime dintre europeni (33 %, procent neschimbat), în timp ce un sfert dintre aceștia menționează șomajul (25 %, -3).

Referitor la România, topul principalelor preocupări la nivel național sunt: sănătate (39 %), situația economică (27 %), creșterea prețurilor și a nivelului de trei (18 %) sau situația finanțelor publice (16 %).

În aceeași direcție cu preocupările generale europene, 45 % dintre europeni au răspuns că ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil – sau fuseseră deja vaccinați în momentul efectuării sondajului, iar 20 % ar dori să facă acest lucru în 2021. 21 % ar prefera să fie vaccinați mai târziu. Doar 12 % afirmă că nu se vor vaccina niciodată, iar 2 % „nu știu”.

În 21 de țări, majoritatea respondenților ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil sau au fost deja vaccinați, procentele cele mai ridicate înregistrându-se în Irlanda (74 %), Danemarca (73 %) și Suedia (71 %). Pe de altă parte, mai puțin de un respondent din cinci intenționează să se vaccineze cât mai curând posibil în Bulgaria (19 %) și Cipru (16 %).

La acest capitol, România se află între ultimele trei țări, doar 18 % dintre români răspunzând că ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil, 23 % cândva în anul 2021, 36 % mai târziu, 5% au fost deja vaccinați, iar 16% niciodată. România este devansată doar de Bulgaria !8%) și de Cipru (13%).


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta