Eurobarometru: Trei sferturi dintre români cred că Planul de 30 de miliarde de euro pentru redresare și reziliență va reface economia

Eurobarometru: Trei sferturi dintre români cred că Planul de 30 de miliarde de euro pentru redresare și reziliență va reface economia
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Eurobarometru: Trei sferturi dintre români cred că Planul de 30 de miliarde de euro pentru redresare și reziliență va reface economia

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro ) Datele publicate în ultimul eurobarometru arată că pandemia de COVID-19 a întărit convingerea cetățenilor că Uniunea Europeană este cadrul potrivit pentru a dezvolta soluții eficiente pentru combaterea COVID-19 și a efectelor sale. Astfel, trei sferturi dintre români cred că Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 30 […]

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro )

Datele publicate în ultimul eurobarometru arată că pandemia de COVID-19 a întărit convingerea cetățenilor că Uniunea Europeană este cadrul potrivit pentru a dezvolta soluții eficiente pentru combaterea COVID-19 și a efectelor sale. Astfel, trei sferturi dintre români cred că Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 30 de miliarde de euro, va reface economia în urma efectelor negative produse de pandemie.

La finalul anului 2020, mai mulți respondenți au considerat că lucrurile merg într-o direcție bună la nivelul UE în comparație cu propria țară. În plus, aproape trei din patru respondenți la nivel european (72%) consideră că planul de redresare al UE ar permite economiei țării lor să își revină mai rapid în urma efectelor negative ale pandemiei de coronavirus, se arată în fișa de țară, remisă Calea Europeană.

Membrii Parlamentului European au dat undă verde, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri, acordului negociat în numele legislativului european de doi eurodeputați români – Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și eurodeputatul spaniol Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

Liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, a salutat miercuri adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), un “instrument financiar istoric” din care “România poate atrage peste 30 de miliarde de euro”.

De asemenea, Dragoș Pîslaru, coraportor al Parlamentului European pe acest dosar, și Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din partea USR PLUS, vor lucra împreună pentru a aduce aceste fonduri în România. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a menționat pentru Calea Europeană într-o dezbatere privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, că va lucra împreună cu miniștrii de linie și își propune să trimită Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la începutul lunii martie, mai exact în prima săptămână: „Ambiția noastră este să trimitem proiectul final în prima săptămână a lunii martie.”

Planul de Relansare și Reziliență a fost subiectul principal de pe agenda primei vizite externe a premierului Florin Cîțu la Bruxelles. 

Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a avut joi mai multe întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles, majoritatea discuțiilor vizând pregătirea Planului Național de Redresare și Reziliență prin care România va avea la dispoziție 30,44 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență de 672,5 miliarde de euro semnat vineri de Parlamentul European și Consiliul UE.

În timp ce echipa de guvernare lucrează la Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), liderul PSD Marcel Ciolacu face apel la consens politic pentru realizarea unui ”plan cu adevărat de redresare și reziliență”.


Din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), România va beneficia de 30,44 miliarde de euro, iar pentru accesarea lor este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență până la data de 30 aprilie 2021. Suma menționată este distribuită astfel: 13,77 miliarde de euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.


Distribuie articolul