Eurostat: Speranța de viață a scăzut în UE pe fondul pandemiei de COVID-19. România, printre statele unde s-a întregistrat cea mai mare scădere

Eurostat: Speranța de viață a scăzut în UE pe fondul pandemiei de COVID-19. România, printre statele unde s-a întregistrat cea mai mare scădere
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Eurostat: Speranța de viață a scăzut în UE pe fondul pandemiei de COVID-19. România, printre statele unde s-a întregistrat cea mai mare scădere

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Speranța de viață în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, întrerupând tendința de creștere constatată în ultimele decenii, conform unor statistici oficiale provizorii, anunță DPA, citat de Agerpres. Cea mai drastică scădere a fost observată în Spania, unde speranța de viață la naștere a […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Speranța de viață în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, întrerupând tendința de creștere constatată în ultimele decenii, conform unor statistici oficiale provizorii, anunță DPA, citat de Agerpres.

Cea mai drastică scădere a fost observată în Spania, unde speranța de viață la naștere a scăzut cu 1,6 ani în 2020, comparativ cu anul 2019, au informat miercuri reprezentanții Eurostat, departamentul Comisiei Europene însărcinat cu publicarea de statistici pentru întreg spațiul Uniunii Europene.

Țara iberică este urmată în acest clasament de Bulgaria, care a înregistrat o scădere cu 1,5 ani a speranţei de viaţă, şi de Lituania, Polonia şi România, pentru care Eurostat a raportat o scădere de 1,4 ani.

Reprezentanţii Eurostat au atribuit aceste scăderi pandemiei de COVID-19, care a provocat o creştere a deceselor la nivelul întregului bloc european.

Bărbații au fost ușor mai afectați în majoritatea statelor membre ale UE care au furnizat date din 2020.

Cele mai ample scăderi privind speranța de viață în rândul acestei categorii s-au observat în Bulgaria, cu un declin de 1,7 ani, comparativ cu anul 2019, Letonia și Polonia (ambele cu o scădere de 1,5 ani), urmate de Spania și România (ambele cu un declin de 1,4 ani).

O cifră medie la nivelul întregii Uniunii Europene nu este deocamdată disponibilă, întrucât Irlanda nu a comunicat până la acest moment datele sale statistice pentru anul 2020.

În 2019, speranţa medie de viaţă din Uniunea Europeană a fost de 81,3 ani. În medie, speranţa de viaţă din UE a crescut cu peste doi ani începând din anii 1960. În România, speranţa de viaţă la naştere a fost în anul 2019 de 72,5 ani pentru bărbaţi şi de 79,6 ani pentru femei.

Speranţa de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009).

La nivelul UE, în anul 2019, ecartul dintre femei şi bărbaţi pentru speranţa de viaţă sănătoasă la naştere este de 0,7 ani, în favoarea populaţiei feminine, pentru care aceasta este de 59,6 ani.


Distribuie articolul