Evaluarea riscurilor la locul de munca

Evaluarea riscurilor la locul de munca
man finger about to press an analysis push button. Focus on the blue led. Concept image for illustration of risk management or assessment.

Riscul, conform DEX reprezinta o situatie care implica expunerea la pericol. Explicatia poate nu este destul de clara pentru cineva care lucreaza in conditii in care munca sa este expusa la o varietate de pericole. Daca in trecut responsabilul cu protectia muncii se limita numai la o prezentare sumara a riscurilor de accidentare conform unor […]

Riscul, conform DEX reprezinta o situatie care implica expunerea la pericol. Explicatia poate nu este destul de clara pentru cineva care lucreaza in conditii in care munca sa este expusa la o varietate de pericole.

Daca in trecut responsabilul cu protectia muncii se limita numai la o prezentare sumara a riscurilor de accidentare conform unor norme aflate in vigoare astazi au aparut o multitudine de reglementari si reguli. Un termen care este auzit  din ce in ce mai des se refera la „Evaluarea riscurilor”.

Ce reprezinta acest termen ? In primul rand o astfel de evaluare a riscurilor este doar prima cale pentru a realiza o cultura a muncii sigure, in care masurile de siguranta nu sunt doar pe hartie, ci sunt implementate practic. Nimic nu este mai important decat viata omului si prin urmare, este important sa se puna accent pe evaluarea riscurilor si pe proceduri specifice pentru diminuarea sau eliminarea riscului de accidente la locul de  munca.

Riscul mai poate fi definit si ca o combinatie dintre frecventa si severitatea consecintelor, cu alte cuvinte se estimeaza ca exista o legatura indestructibila intre probabilitatea de aparitie a unui accident de munca si amploarea prejudiciului cauzat. De aceea intr-o societate, persoana desemnata cu formularea si evaluarea riscurilor trebuie sa fie familiarizata cu jobul in cauza, cu pericolele potentiale si cu masurile preventive asociate acesteia.

Ce implica acest proces ? Persoana desemnata de firma pentru evaluarea riscurilor, este obligata sa adune informatiile relevante cu privire la, locul in care urmeaza sa fie efectuata lucrarea respectiva. De exemplu trebuie verificate datele privind zona in care trebuie sa se desfasoare jobul specific, trebuie stabilit echipamentul de siguranta disponibil pentru a se putea efectua lucrarea in siguranta, stabilite persoanele calificate pentru a executa lucrarea  si de asemenea stabilite masurile de prim ajutor medical in cazul in care ceva merge prost. Persoana responsabila cu evaluarea riscurilor trebuie sa fie constienta ca nu este numai un simplu observator extern, ci trebuie sa evalueze cat mai exact orice incident care ar putea aparea.

Orice echipament de lucru sau de siguranta care urmeaza sa fie utilizat trebuie verificat minutios, atunci cand viata unui om este implicata in efectuarea unei lucrari cu risc mare de accidentare.  Ca un exemplu, daca lucrarea respectiva se va efectua la inaltime, o mica ruptura a centurii de siguranta poate parea nesemnificativa, dar sub greutatea unui om aceasta ar putea duce la ruperea acesteia si la o accidentare grava sau pierderi de vieti.

Din punct de vedere al unei clasificari riscurile pot fi impartite astfel, banale, admisibile, moderate, substantiale si intolerabile. Actiunile si masurile luate trebuie puse in aplicare in functie de gradul de pericol analizat. De exemplu, un job intr-un  „spatiu inchis” necesita un set de masuri multiple pentru riscul de asfixiere, otravire, o posibila inflamabilitate a gazelor ramase in acel spatiu inchis etc.

In concluzie, riscul nu este ceva constant, concret si tangibil. Pericolele apar din cele mai neasteptate locuri si uneori prea multe masuri de siguranta se poate sa nu fie suficiente. Cu toate acestea, in masura in care este posibil, ideea si practica sigurantei la locul de munca trebuie sa fie o trasatura permanenta si inradacinata in procesul de luare a deciziilor de catre toti factorii responsabili, fie ca acestia sunt persoane desemnate de firma pentru evaluarea riscurilor posibile, sau persoane care executa lucrarile in zonele de risc.


Distribuie articolul