Femei care au marcat istoria si destinul Romaniei, de-a lungul timpului.

Femei care au marcat istoria si destinul Romaniei, de-a lungul timpului.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Femei care au marcat istoria si destinul Romaniei, de-a lungul timpului.

Stiati ca in Evul Mediu, femeile din principatele romane aveau dreptul de a detine pamant, un drept care nu se regasea in alte tari europene care ne sunt prezentate astazi drept modele de urmat. In istoria tarilor romane au existat femei care au condus efectiv principatele romane in perioada medievala, cred ca toti am auzit […]

Stiati ca in Evul Mediu, femeile din principatele romane aveau dreptul de a detine pamant, un drept care nu se regasea in alte tari europene care ne sunt prezentate astazi drept modele de urmat. In istoria tarilor romane au existat femei care au condus efectiv principatele romane in perioada medievala, cred ca toti am auzit de doamna Chiajna, de doamna Ruxandra femei care au domnit, sau au asigurat regenta multi ani. Deasemeni sotiile domnitorilor aveau chiar un buget propriu, din care subventionau biserici, manastiri, faceau acte de caritate si deasemeni aveau pecete proprie si erau niste doamne cultivate.

Femeile din principatele romane in Evul Mediu prin lege erau singurele proprietare a zestrei primite, iar in cazul unui divort si-o pastrau, doamnele din aceea perioada se puteau ocupa de negustorie si nu de putine ori erau mai bogate decat sotii lor. Totusi in istoria noastra au existat si femei care au dus la decaderea unor importanti oameni de stat, un exemplu este Maruca Cantacuzino, amanta lui A.I. Cuza care a cauzat caderea acestuia, inainte de a ajunge domnitor. Din fericire pentru domnitor, sotia acestuia Elena Cuza s-a aflat in spatele evadarii sotului ei, in 1848. Fara curajul si initiativa acesteia, poate destinul viitorului domnitor artizanul Unirii Principatelor Romane, ar fi fost altul.

Cea mai importanta doamna din istoria Romaniei, ramane totusi, Regina Maria, de la a carei nastere s-au implinit anul acesta, in luna octombrie, 145 de ani. Desi de origine britanica aceasta a stiut sa se apropie de romani si sa fie iubita de acestia. In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria si-a pastrat speranta britanica conform careia,  Marea Britanie nu pierde razboaie. Deasemeni, Regina Maria remarca vis-a-vis de participarea Romanie la   marea conflagratie mondiala ca : ”Neamul va trăi, trebuie să trăiască”

 Constantin Argentoianu, om politic român, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României, scria in memoriile sale ca Regina Maria s-a visat dintotdeauna regina tuturor romanilor si a reusit sa-si atinga visul la 1 Decembrie 1918. Regina Maria a reusit sa dea o noua fata biruitoare, Romaniei. Pe langă Regele Ferdinand, timid şi retras, Regina Maria e cea care reprezinta cu adevarat Romania Mare.

Dupa Regina Maria in anii si deceniile urmatoare,  au urmat adevarate catastrofe feminine pentru neamul nostru. In primul rand Elena Lupescu, amanta Regelui Carol al II-lea, o femeie care a reusit prin manevre de culise sa atraga un adevarat blestem asupra intregului popor si a Romaniei in anii tulburi premargatori celui de-al Doilea Razboi Mondial. Au urmat apoi Ana Pauker, o prezenta macabra, nascuta pe meleagurile vasluiene la Codaiesti, dar scolita in Rusia comunista, condusa in acele timpuri de catre Stalin. Aceasta si-a abandonat sotul in inchisorile comuniste si copiii prin orfelinatele partidului comunist si a contribuit decisiv la aruncarea in bezna comunista a Romaniei timp de aproape cinci decenii. O alta prezenta sinistra a fost Elena Ceausescu sotia celui care a fost Dictatorul Romaniei, Nicolae Ceausescu timp de 25 de ani.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, Romania nu a mai avut un chip feminin propriu, care sa reprezinte ceva in viata romanilor si a tarii, a ramas cumva lipsita de o “figura vie”, dupa cum obisnuia Regina Maria sa se descrie.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta