Flecareala despre frustrare

Flecareala despre frustrare

In timpul vietii, mai mult ca sigur vom trece prin momente de frustrare, suparare sau durere. Aceste momente pot fi de natura fizica, precum migrenele sau durerile de dinti, sau de natura emotionala, precum tristetea sau furia. Nu le poti prezice, ci doar contrazice. N-ai cum sa afli cu anticipatie daca si cand o persoana […]

In timpul vietii, mai mult ca sigur vom trece prin momente de frustrare, suparare sau durere. Aceste momente pot fi de natura fizica, precum migrenele sau durerile de dinti, sau de natura emotionala, precum tristetea sau furia.

Nu le poti prezice, ci doar contrazice. N-ai cum sa afli cu anticipatie daca si cand o persoana te va intrista cu niste cuvinte sau te va intepa o viespe. Iar cand simti o asemenea durere, o putem combate, dar ea nu pleaca decat momentan. Aceasta durere are obiceiul sa revina si iarasi trebuie s-o combatem. Exista evident diferente individuale in felul cum combatem emotiile evocate de situatii si oamenii care sunt implicati. Pentru unii dintre noi, durerea emotionala  se simte mai intens si apare mai usor. Este aidoma unui val urias, iar efectul poate fi coplesitor. Pentru altii emotiile, frustrarile sunt mai lente aidoma unor valuri de intensitate mai mica.

Nimeni, dar absolut nimeni nu ne oferi problema si nici contextul acesteia, dupa cum nici raspunsul corect. Nu cunoastem cum sa verificam ce decizie este corecta, nu avem retete si nici manual sau profesori care sa ne invete. Nimeni nu ne va feri de solutii simple la probleme complexe. Toata lumea are o trauma, ne spune teoria pacatului originar. In traditia crestina, oamenii se nasc pacatosi. Mai nou si mai modern, oamenii se nasc traumatizati.

In toate aceste experiente frustrante apare inevitabil furia, aceasta se bazeaza pe durere si neputinta. Furia este un raspuns emotional la o amenintare sau la o provocare reala sau imaginara. Insa furia nu trebuie confundata cu agresivitatea este un comportament exteriorizat. Evident furia nu raneste pe nimeni.

In concluzie, accepti prezentul? Te lupti cu el? Combati, negi realitatea? Daca nu mereu, macar uneori in momente de frustrare. Prezentul reprezinta experienta din acest moment, dar si o situatie concreta.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta