Francois- Noel Babeuf, primul revolutionar comunist.

Francois- Noel Babeuf,  primul revolutionar comunist.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Francois- Noel Babeuf, primul revolutionar comunist.

Pe oricine am intreba despre parintii comunismului, vom primi acelasi raspuns Karl Marx si Friedrich Engels. Probabil putini cunosc ca primul revolutionar comunist a fost in timpul Revolutiei Franceze si se numea Francois-Noel Babeuf. Pe 28 iulie 1794, politicianul francez Maximilien Robespierre era decapitat, iar acest fapt a dus la sfarsitul dictaturii iacobiene. Decapitarea lui […]

Pe oricine am intreba despre parintii comunismului, vom primi acelasi raspuns Karl Marx si Friedrich Engels. Probabil putini cunosc ca primul revolutionar comunist a fost in timpul Revolutiei Franceze si se numea Francois-Noel Babeuf.

Pe 28 iulie 1794, politicianul francez Maximilien Robespierre era decapitat, iar acest fapt a dus la sfarsitul dictaturii iacobiene. Decapitarea lui Robespierre a pus capat perioadei de teroare din timpul Revolutiei Franceze. Este momentul ca Babeuf sa intre pe scena politica si in istorie, imediat dupa moartea lui Robespierre condamnandu-l  pe acesta pentru ca a tradat mestesugarii si taranii francezi.

Intentia lui Babeuf  era sa rastoarne guvernul francez care a condus Franta din 1795 pana in 1799 si sa redea puterea iacobinilor, insufletiti de conceptele egalitarismului comunist. Babeuf ajunsese sa condamne proprietatea chiar mai radical decat o facuse sub domnia iacobinilor, militand pentru egalitatea absoluta. Babeuf credea ca banii trebuiau eliminati si oamenii fortati sa predea roadele muncii lor unui “depozit central”, iar un guvern omnipotent sa se ocupe de redistribuirea acestor bunuri catre populatie in functie de nevoi. Babeuf deasemenea condamna moderatia unor iacobini si dorea existenta unui sistem care sa foloseasca violenta extrema, pentru a prelua controlul asupra societatii.

Intentiile lui Babeuf au dus la organizarea unei formatiuni numita Conspiratia celor Egali. Dar inainte ca rebeliunea armata a lui Babeuf sa poata avea loc, guvernul a auzit de planurile acestuia, dispunand arestarea capilor organizatiei, iar dupa un proces care a durat o luna , multi au fost condamnati la moarte. Babeuf a fost decapitat pe 27 mai 1797, dar teoriile lui au ramas. Mai tarziu acestea vor fi puse in practica in mod concret, astfel.

La Paris a luat nastere societatea Liga Proscrisilor construita pe ideile lui Babeuf. In anul 1840 un german pe nume Wilhelm Weitling si-a insusit ideile lui Babeuf cu privire la revolutia violenta, egalitatea impusa de stat, distrugerea proprietatii, infuzandu-le o viziune crestin-apocaliptica. Sub conducerea sa Liga Proscrisilor a devenit Liga celor Drepti. La vremea respectiva in Europa existau o multime de societati secrete, care raspandeau idei ale socialismului si comunismului. Liga celor Drepti s-a aliat in 1839 cu rebeliunea condusa de Louis Blanqui, acesta devenind liderul primului guvern comunist din istorie in anul 1871 in timpul Comunei din Paris, guvern care a instaurat un regim de teroare, cauzand zeci de mii de morti si ruinarea Parisului in numai doua luni de zile.

Liga celor Drepti s-a mutat la Londra, iar in 1847 s-a unit cu, Comitetul Comunist de la Bruxelles, format cu un an inainte si condus de Karl Marx si Friedrich Engels. Aceasta alianta transformandu-se in Liga Comunistilor , avandu-i pe aceeasi Marx si Engels la conducere.  Aici cei doi au scris Manifestul Comunist publicat in 1848.  Marx si Engels au incercat sa uneasca numeroase miscari socialiste si comuniste sub o ideologie comuna, dand nastere la o forma de comunism, numita Prima Internationala Socialista, care isi tragea ideologia din ideile care au generat Revolutia Franceza. Cei doi cereau asemenea Revolutiei Franceze distrugerea familiei, proprietatii, nobilimii si religiei.

Marx si Engels scriau in 1845, in lucrarea “Sfanta Familie” ca miscarea revolutionara inceputa in 1871 in timpul Comunei din Paris si avand la baza ideile lui Babeuf, au dat nastere la ideile comuniste, iar aceasta idee propunea o Noua Ordine Mondiala.

Dupa mai bine de un secol, sistemul conceput de Marx si Engels a devenit responsabil de moartea a peste 100 de milioane de oameni, dar ideologia comunista persista si astazi producand numerosi adepti.


Distribuie articolul