GUVERNUL

By Alin Silitra – Candidat USR-PLUS Vaslui,  pentru Senatul Romaniei Guvernul se ocupă de realizarea politicii interne și externe a țării și conduce administrația publică centrală, prin intermediul ministerelor. Guvernul se sprijină pe o majoritate parlamentară, membrii săi pot fi și senatori sau deputați – în acest caz nu e vorba de o situație de […]

By Alin Silitra – Candidat USR-PLUS Vaslui,  pentru Senatul Romaniei

Guvernul se ocupă de realizarea politicii interne și externe a țării și conduce administrația publică centrală, prin intermediul ministerelor.

Guvernul se sprijină pe o majoritate parlamentară, membrii săi pot fi și senatori sau deputați – în acest caz nu e vorba de o situație de incompatibilitate, dar nu este obligatoriu ca aceștia să fie membri de partid sau parlamentari. De asemenea, coaliția majoritară din Parlament, care sprijină Guvernul, nu trebuie să conțină neapărat „partidul care a câștigat alegerile”.

Guvernul este condus de Prim-ministru, numit și premier, care numește miniștrii și nu poate fi revocat de Președinte, ci răspunde politic doar în fața Parlamentului, pentru întreaga activitate a echipei guvernamentale. Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului pe un proiect de lege, pe un program de guvernare sau pe o declarație politică, și poate să fie revocat din funcție, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură de către majoritatea parlamentară.

Guvernul nu dă legi, ci le pune în practică pe cele aprobate de Parlament. Totuși, adoptă hotărâri, ordonanțe „simple” și ordonanțe de urgență. Hotărârile se emit pentru punerea în aplicare a legilor. În ce privește ordonanțele „simple”, Parlamentul îi delegă în mod explicit Guvernului calitatea de a reglementa (de obicei în timpul vacanței parlamentare). În ce privește ordonanțele de urgență, această delegare decurge implicit din textul Constituției. Ele se emit doar în situații extraordinare, care nu suportă amânare (sau așa ar trebui).

Dacă senatorii sau deputații le solicită în mod expres prezența, membrii guvernului sunt obligați să vină în Parlament și să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de parlamentari. Camerele Parlamentului pot adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta