In 29 octombrie 1969, un student a tastat „LO” de pe un computer – si asa sa nascut internetul

In 29 octombrie 1969, un student a tastat „LO”  de pe un computer – si asa sa nascut internetul
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • In 29 octombrie 1969, un student a tastat „LO” de pe un computer – si asa sa nascut internetul

In anul 1969 la cateva saptamani dupa ce primul om a pasit pe Luna, o cutie de metalica de marimea si forma unui frigider de uz casnic a fost adusa in biroul lui Leonard Kleinrock, profesor la Universitatea California din Los Angeles. Daca ar fi incercat sa-si explice entuziasmul cuiva, cu exceptia celor apropiati, probabil […]

In anul 1969 la cateva saptamani dupa ce primul om a pasit pe Luna, o cutie de metalica de marimea si forma unui frigider de uz casnic a fost adusa in biroul lui Leonard Kleinrock, profesor la Universitatea California din Los Angeles. Daca ar fi incercat sa-si explice entuziasmul cuiva, cu exceptia celor apropiati, probabil ca nimeni nu ar fi inteles. Fotografia din aceea vreme il arata stand langa cutia mare de metal vopsita in gri, radiind de fericire.

Multi oameni straini de eveniment nu puteau intelege nici macar numele acestei cutii, IMP sau „Procesor de Mesaje de Interfata”. Cu un an inainte, cand o companie din Boston castigase contractul pentru construirea acestui IMP, senatorul Ted Kennedy a laudat aceasta initiativa numind-o „Procesor de Mesaje Interconfesionale”. Inutil sa spun ca aceasta cutie s-a dovedit mai mult decat o masina capabila sa favorizeze intelegerea intre marile religii ale lumii, a fost mult mai importanta decat atat.

Este imposibil sa spunem cand a inceput internetul, pentru ca nimeni nu stie ce este internetul. Dar la 29 octombrie 1969, profesorul Kleinrock a declarat ca aceasta zi este ziua in care internetul si-a rostit primele cuvinte. In aceea zi la ora 22.30 un computer a fost conectat la IMP si a luat contact cu un al doilea IMP conectat la un al doilea computer, la cateva sute de kilometri distanta, la Institutul de Cercetare Stanford si studentul Charley Kline a accesat primul mesaj.

In urma cu 129 de ani, Samuel Morse transmitea primul mesaj telegrafic, alegand fraza :” Ce a facut Dumnezeu?”. Sarcina lui Kline a fost sa se conecteze de la computerul sau din Stanford la computerul aflat in Los Angeles, avand instructiunea de a tasta comanda LOGIN. Restul este istorie. Dar, daca este sa comparam cat de mult s-a schimbat lumea din 1969 si pana in prezent, sa reflectam putin. De la 2 computere conectate in octombrie 1969 dupa 12 ani existau 213 computere in reteaua Arpanet, asa cum era cunoscut atunci Internetul, apoi cresterea a fost exponentiala, in numai 2 ani numarul computerelor in retea  a crescut la 16 milioane, iat emailul a inceput sa schimbe lumea. Primul browser cu adevarat utilizabil a aparut in 1993, in 1995 aveam Amazon, pana in 1998 Google, iar in 2001 numarul computerelor on-line a ajuns la 513 milioane. Astazi cifra depaseste 2 miliarde.

De ce „LO” ?

Profesorul Kleinrock ne povesteste ca in aceea noapte de 29 octombrie 1969, cand studentul Kleine s-a asezat in fata computerului SDS Sigma 7, conectat la IMP si a luat contact cu computerul din Los Angeles a inceput sa tasteze comanda LOGIN.

„Ai primit L ?” a intrebat el , pe linia telefonica. Profesorul Kleirock a confirmat.

„Ai primit O ?” a intrebat studentul Kline. Profesorul a confirmat din nou.

In momentul in care Kline a tastat G, sistemul s-a prabusit si conexiunea s-a pierdut. Litera G nu a reusit sa treaca, ceea ce a insemnat ca, din intamplare, primul mesaj transmis vreodata pe internet a fost „LO”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta