In România este foarte dificil sa te descurci daca ești sărac, de asemenea este din ce în ce mai dificil sa fii din clasa de mijloc sa te descurci.

In România este foarte dificil sa te descurci daca ești sărac, de asemenea este din ce în ce mai dificil sa fii din clasa de mijloc sa te descurci.
A protest sign reading "Save the Middle Class".
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • In România este foarte dificil sa te descurci daca ești sărac, de asemenea este din ce în ce mai dificil sa fii din clasa de mijloc sa te descurci.

Unii dintre noi am terminat o facultate, suntem medici, economiști, juriști, profesori, ingineri etc., am obținut o diploma și am reușit sa ne găsim un loc de munca acceptabil, vorbesc de cei care nu au relații și pile politice. Deviza noastră  o reprezinta securitatea economica personala și a familiei și de asemenea o poziție onorabila […]

Unii dintre noi am terminat o facultate, suntem medici, economiști, juriști, profesori, ingineri etc., am obținut o diploma și am reușit sa ne găsim un loc de munca acceptabil, vorbesc de cei care nu au relații și pile politice. Deviza noastră  o reprezinta securitatea economica personala și a familiei și de asemenea o poziție onorabila în societate pe măsura efortului depus. Pana acum doi ani și ceva, când pandemia nu ne lovise, asa credeam.

Romanii din clasa de mijloc dinaintea pandemiei aveau convingerea ca totul este bine. Înainte de pandemie, romanii din clasa de mijloc cumpărau mașini, cumpărau case , plecau în vacanta, reușeau sa acopere educația copiilor. Astăzi romanii din clasa de mijloc par numai sa câștige mai mult, creșterile salariale se doresc a tine pasul cu inflația și nu, costul real al vieții. Multi romani încearcă astăzi să-și dea seama ce cheltuieli sa acopere imediat, întreținerea, facturile la curent și gaze, mâncarea, educația copiilor, totul a devenit dintr-o data foarte complicat.

Problema romanilor din clasa de mijloc nu se limitează numai la cheltuieli, în centrul acestei probleme se afla ideea confuza a identității clasei de mijloc și problemele psihologice care vin odată cu pierderea acestui statut. Daca ai crescut sărac și ai devenit prin munca un element al clasei de mijloc, exista o mare tristețe în anularea acestui statut. Părintii tai au muncit din greu și au suferit ca tu sa urmezi o scoală și sa intri în categoria mijlocie a societății, iar căderea din ea este însoțita adesea de o mare rușine.

Interesant este ca romanii din clasa de mijloc nu prea vorbesc despre bani, singurii care vorbesc despre bani tot timpul sunt cei bogați, sau cei săraci. Copiii care provin și cresc în familii nevoiașe învață de mici refrenul  „nu ne putem permite”, iar când ești sărac știi fiecare bănuț pe care îl ai.

Clasa de mijloc romanească a devenit  un mod de a trai, o poziție fata de restul în mare parte bazata pe poziția din societate. Daca, clasa de mijloc este coloana vertebrala a României, în ziua de azi ce semnal da ea națiunii din punct de vedere psihologic, politic, sociologic, faptul ca aceasta coloana vertebrala este prea slaba pentru a-și susține propria greutate. Prăpastia dintre venituri și cheltuieli se adâncește permanent, nu știu când sistemul actual se va rupe, dar se va rupe sigur, daca nu facem ceva în aceasta privința. Costul vieții a crescut, salariile nu, iar datoriile continua sa se acumuleze.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta