In situatii limita, esti capabil de decizii corecte ?

In situatii limita, esti capabil de decizii corecte ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • In situatii limita, esti capabil de decizii corecte ?

Zilnic suntem obisnuiti sa luam decizii, dar unele dintre acestea ne pot influenta negativ. Unele decizii pot avea un impact colosal, ba pot afecta generatii. In tarile civilizate si evoluate psihologic sunt dedicate finantari uriase acestui subiect. Dar cum putem lua decizii bune, mai ales ca prin decizii bune inseamna sa nu lezam viata cuiva […]

Zilnic suntem obisnuiti sa luam decizii, dar unele dintre acestea ne pot influenta negativ. Unele decizii pot avea un impact colosal, ba pot afecta generatii. In tarile civilizate si evoluate psihologic sunt dedicate finantari uriase acestui subiect. Dar cum putem lua decizii bune, mai ales ca prin decizii bune inseamna sa nu lezam viata cuiva si sa ne ingrijim de calitatea vietii. Inclin sa cred ca o decizie buna a cuiva, serveste principiului de a fi un om mai bun si de a contribui la o lume mai buna.

Cum putem lua decizii bune, mai ales in situatii limita?

Problema este ca in momente de stare excitanta, actionam de multe ori impulsiv, sau luam decizii sub impact emotional. Pastrarea luciditatii poate fi cheia in momente critice. Emotia intensa este cauza principala a deciziilor proaste. Dar totusi exista oameni care raman calmi si iau decizii bune sub presiune. Ce fac ei, fata de noi  si de ce nu intra in panica in situatii limita? Acesti oameni in situatii limita, experimenteaza sentimentul de control, sa nu credem ca acestia au probleme psihice, la ei ca la noi toti in situatii limita apare senzatia de excitatie, pulsul le creste la fel, dar oamenii acestia tind sa caute controlul, deoarece creierul cauta sa controleze, tot timpul situatia de fapt. Orice facem în momentele critice si care ne induce sentimentul de control ne ajuta sa luam decizii bune înainte ca sa situatia sa derapeze definitiv.

Sa luam de exemplu pilotii sau marinarii, acestia trec prin situatii neprevazute, expuse la cursuri sau la simulatoare pentru a le creste familiaritatea cu situatiile neprevazute, iar aceasta expunere le face ca abilitatile sa devina aproape automatisme, ca mersul pe bicicleta. De aici apare sentimentul si increderea ca te descurci in situatii limita. Pe aceleasi scheme se antreneaza si militarii specializati in dezamorsarea bombelor sau cosmonautii. Acesti oameni, bine antrenati, ajung la un nivel superior de control si incredere, iar acest fapt se reflecta in modul de interventie in situatii critice.

Dar nu toti oamenii au aceste meserii, majoritatea sunt oameni cu joburi domestice, totusi cum pot sa procedeze acestia in anumite momente? Daca esti politician, manager, etc. Trebuie sa inveti sa-ti pastrezi luciditatea, deoarece impactul emotional duce de cele mai multe ori la decizii gresite. Cum faci asta ?

Incearca sa exersezi sentimentul de control prin expunerea la diferite situatii de interes, adica sa te expui imaginativ la cel mai rau scenariu vis-a-vis de ce se poate intampla. Cauta sa identifici ceea ce simti, senzatii si emotii, vorbeste cu tine insuti intr-o maniera incurajatoare, autosugestioneaza-te, adopta perspectiva cuiva apropiat care iti cere sfatul.

Si, nu uita, luciditatea si „sangele rece” vine prin antrenament.


Distribuie articolul