Institutia “cumatrului”

Institutia “cumatrului”

La vasluieni institutia “cumatrului” este una fundamentala, sacralizata, caci se obtine prin botez, care la crestinii ortodocsi constituie una din cele sapte taine. Aceasta institutie, aparuta in vremuri de restriste, e cruciala si astazi, deci cand nu te apara nimeni si nu te ajuta nimeni, cumatrul este singura salvare. Cine oare te ajuta cand primaria […]

La vasluieni institutia “cumatrului” este una fundamentala, sacralizata, caci se obtine prin botez, care la crestinii ortodocsi constituie una din cele sapte taine. Aceasta institutie, aparuta in vremuri de restriste, e cruciala si astazi, deci cand nu te apara nimeni si nu te ajuta nimeni, cumatrul este singura salvare. Cine oare te ajuta cand primaria sau o alta institutie a statului te trimite de la Ana la Caiafa purtandu-te pe drumuri uneori chiar si luni intregi ? Politia ? Procuratura ? Nu, doar cumatrul, saracul. Cumatrul tau sigur gaseste un cumatru de al lui, iar acesta al randul lui, telefoneaza cumatrului lui si gata problema se rezolva operativ, fara prea multa birocratie.

Vasluiul este un judet relativ mic, toti se cunosc unii pe altii, fie au facut armata impreuna, sau facultatea, uneori au impartit chiar celula puscariei. Unde te intorci, dai numai de cumetri, verisori, nasi, nepoti, colegi. Un adevarat lant urias, un paienjenis spectaculos de genealogii si aliante fatale. Exista vreun conflict de interese in aceste relatii, evident nu. Si daca  maine Parlamentul ar vota ca exista conflict de interese, cum procedam, interzicem botezurile, nuntile, declaram criminale relatiile de rudenie ?

De regula vasluianul, cand isi face un cumatru, este vizionar, se uita nu in jos, spre trecut, ci in sus, spre viitor. Daca se poate isi face nu unul ci doi sau mai multi cumetri. Unul la judecatorie, unul la Parlament, unul la Guvern. Avand asemenea cumetri sus pusi, vasluianul nu mai emigreaza, se descurca aici in Vaslui, afacerea ii merge bine, copii invata la scoli bune si au viitor asigurat aici, deoarece in caz de necaz oricand sare in ajutor, cumatru de la judecatorie, cumatrul de la Primarie, sau de la Politie, nasul de la Guvern.

Putem oare sa declaram cumetria un conflict de interese inainte sa evaluam impactul asupra sistemului politic din Romania, nu cred deoarece sunt sigur ca disparitia cumatrismului, poate insemna disparitia clasei politice din Romania.

Cumetrii sunt totul in Vaslui si in Romania, ei sunt si ideologie de partid, si religie, si istorie, reprezinta trecutul si viitorul. Ce faci cand ai o bucurie sau o durere, te duci la stat, nu te duci la cumatru, cand ai o problema de rezolvat tot la cumatru te duci. Cultul cumetrilor la vasluieni este o religie. Cumatrul le stie si le rezolva pe toate. Cand ai o problema cu vreo autoritate,  telefonezi  la cumatru, care te asculta si rezolva. Acesta telefoneaza cumatrului de la respective autoritate si-i spune:” lasa-l bre in pace, ca e vorba de cumatrul meu.” Si gata problema este rezolvata.

Iar toate se misca rapid si fara birocratie. Iata, de ce este o nebunie sa renunti la aceasta institutie fundamentala a romanilor. Romania se tine pe cumetri, iar statutul de cumatru este sfant, fiinca e obtinut prin botez, una din cele sapte taine ale crestinismului.


Distribuie articolul