Inteleg de ce nu inteleg, dar nu inteleg ce inteleg

Inteleg de ce nu inteleg, dar nu inteleg ce inteleg
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Inteleg de ce nu inteleg, dar nu inteleg ce inteleg

Fiind luni, 13 decembrie si mai avem mai putin de doua saptamani pana la Craciun, as putea sa scriu de spre fulgii de zapada care pana acum ne-au ocolit si despre „Leru-i Ler”. Totusi m-am gandit sa discut despre ticalosii de ieri si de astazi. In societatea noastra de 32 de ani nu s-a discutat […]

Fiind luni, 13 decembrie si mai avem mai putin de doua saptamani pana la Craciun, as putea sa scriu de spre fulgii de zapada care pana acum ne-au ocolit si despre „Leru-i Ler”. Totusi m-am gandit sa discut despre ticalosii de ieri si de astazi.

In societatea noastra de 32 de ani nu s-a discutat niciodata, onest si competent, problema intelectualitatii romanesti si relatia ei cu regimul comunist. Au existat doar niste reactii lipsite de constiinta si de obiectivitate a unora care ne arata ca nu cunosc esenta fenomenului.

Desigur, Romania din timpul lui Ceausescu era un fel de lagar de detinuti din care nu aveai voie sa iesi fara aprobare de la securitate, totusi in acest lagar au existat si membri de partid, purtatori ai carnetului rosu, care erau oameni de omenie si de bun simt. Astazi in societate a fost instaurat gresit crezul ca regimul comunist a nascut numai monstri si ca numai regimul comunist sau un alt sistem totalitar naste monstri. Va intreb, oare regimul democratic instaurat in Romania de 32 de ani nu a nascut oare ticalosi? Nu am facut un calcul exact, pentru ca este greu sa faci asemenea calcule, dar inclin sa cred ca in Romania capitalista de azi nu cred ca sunt mai putine lepadaturi decat in Romania comunsita de ieri, parerea mea de om care s-a nascut, a invatat si s-a format profesional in celalalt regim de dinainte de 1989.

Astazi, dupa 32 de ani de la disparitia regimului ceausist, multi anti comunisti se arata . Fel de fel de specimene, supranumiti analisti, balbaiti in criterii morale, oameni care pana mai ieri ii serveau pe comunisti, vin sa ne explice cum este cu etica si morala. Incerc sa-mi imaginez cum s-ar fi manifestat acestia daca destinul nu facea ca regimul ceausist sa dispara. Cu certitudine, acestia ar fi facut parte din detasamentele de represalii comuniste.

Raspunsul nu este decat unul singur ar fi fost ieri ceea ce sunt si astazi…. niste ticalosi. Modestia nu exista la acesti ticalosi, ea este deghizata in neincredere in sine si in mandrie. Infantilismul acestora este destul de vizibil, in ciuda costumelor scumpe cu care se afiseaza, gandirea, comportamentul si retorica lor sunt aidoma unui sef de trib preistoric.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta