Intrebare: Ce te impiedica sa fii tu insuti ? Raspuns : Codul Penal.

Intrebare: Ce te impiedica sa fii tu insuti ? Raspuns : Codul Penal.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Intrebare: Ce te impiedica sa fii tu insuti ? Raspuns : Codul Penal.

In lume au inceput schimbari uriase si exista forte care au inceput modelarea unui viitor a carui fata nu o stim, ci doar o intuim. Unele schimbari ni se par rele, poate nu in sine, ci pentru ca tind sa elimine lucruri pe care noi le consideram bune. De cand a aparut fenomenul de globalizare, […]

In lume au inceput schimbari uriase si exista forte care au inceput modelarea unui viitor a carui fata nu o stim, ci doar o intuim. Unele schimbari ni se par rele, poate nu in sine, ci pentru ca tind sa elimine lucruri pe care noi le consideram bune.

De cand a aparut fenomenul de globalizare, era inevitabil ca specificul de masa, de colectiv, sa intre in gandirea noastra si sa caute sa elimine alta gandire. In timpul vietii noastre, notiunea de colectiv a intrat in economie, in politica si chiar in religie ajungand ca unele natiuni sa substituie ideea de Dumnezeu cu ideea de colectiv, numai daca ne gandim la sistemul  si ideologia marxista.

Astazi exista o mare tensiune in lume, oamenii se simt nefericiti si confuzi, personal am temeri ca aceasta tensiune sa nu duca la colaps.

Daca vorbim despre libertate, intr-o democratie pare anacronic sa dezbatem sau sa punem la indoiala acest aspect, dar in zilele noastre in tarile civilizate si cu sisteme bazate pe respectarea drepturilor omului, liniile de demarcatie intre libertate si lipsa ei sunt infinit mai difuze decat in statele totalitare. Adesea cetatenii par sa se situeze in antiteza cu statul. Statul nu este ceva care sa fie fentat, rugat sau persiflat in momentul cand ni se nazare, el este un set de institutii care creeaza si supravegheaza, seturi de reguli si legi in conformitate cu cerintele si doleantele cetatenilor. Drepturile civile, confundate prea des cu libertatea, reprezinta un set de reguli reglementate prin lege. Lege care si arat limitele libertatii si care limite nu pot fi negate arbitrar de indivizii care compun societatea.

Din aceasta cauza, oriunde exista, indivizi care ies din cadrul legal, tulburand fragilul consens social. Iesirea acestora nu este neaparat o libertate, ci o alta libertate de multe ori utopica. Imi aduc aminte de un banc, in care esti intrebat ce te impiedica sa fii tu insuti? Iar raspunsul este Codul Penal. As putea spune ca libertatea se poate numara in procente, cat la suta din actiunile tale zilnice sunt alegerea ta si cat la suta le faci pentru ca e musai si afli procentul cat esti de liber.

La noi in Romania, libertatea a fost prost inteleasa dupa 1989, ea este prost inteleasa si acum si va fi prost inteleasa multa vreme. Libertatea nu inseamna sa faci ce te taie capul, daca ceva fuctioneaza nu inseamna ca este si bine. Adica ai putea sa umbli cu pusca in mana pe strada si sa mananci ce vrei pe gratis? Ai putea, ar functiona dar asta nu inseamna ca este si bine. Daca atat te duce capul sa faci cu libertatea sa stii ca pot exista si urmari, ori intalnesti pe unul mai smecher ca tine sau te poate prinde potera.

Ducand mai departe aceasta idee spre masurile de prevenire a pandemiei, pot spune ca ideile unora imi pun viata in pericol, tocmai si-au suprimat libertatea si sigur 100% acestia vorbesc prostii. Si atunci ce inteleg acesti oameni din libertate, sunt de acord cu drepturile fundamentale despre viata, sanatate, justitie, libera exprimare, etc., este democratie si in cadrul lor poti face ce te doare capul, dar daca treci „granita” chiar si cu un milimetru si imi incalci dreptul meu de a trai s-ar putea sa apelez si eu la arma, desigur una simbolica.

Nedumerirea mea ramane de ce nu sunt intelese aceste lucruri de baza de unii semeni de-ai nostri? Cred ca din cauza faptului ca la scoala nu se face educatie civica la modul serios, deasemenea si materiile ca sociologie, psihologie sunt indispensabile pentru un copil. Personal nu cati din cei care manifesta in strada pot spune care este primul paragraf din drepturile omului. Apropo de manifestantii de azi, ce ai face daca, fara sa faci nimic primesti de la acesti continutul unei oale de noapte in cap?


Distribuie articolul