ÎPS Teodosie către Orban: Ne veți bate și executa pe toți cei care vom merge la Peștera Sf. Andrei?

ÎPS Teodosie către Orban: Ne veți bate și executa pe toți cei care vom merge la Peștera Sf. Andrei?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • ÎPS Teodosie către Orban: Ne veți bate și executa pe toți cei care vom merge la Peștera Sf. Andrei?

( Laurentiu Gheorghe – Revista22 ) ÎPS Teodosie i-a scris premierului Ludovic Orban că autoritățile statutului încalcă articolul 29 din Constituție care garantează „drepturile credincioșilor și ale clericilor de a se ruga”. ÎPS Teodosie îi transmite premierului Ludovic Orban că autoritățile nu respectă Constituția, după ce miercuri polițiștii au amendat mai multe persoane care participau […]

( Laurentiu Gheorghe – Revista22 )

ÎPS Teodosie i-a scris premierului Ludovic Orban că autoritățile statutului încalcă articolul 29 din Constituție care garantează „drepturile credincioșilor și ale clericilor de a se ruga”.

ÎPS Teodosie îi transmite premierului Ludovic Orban că autoritățile nu respectă Constituția, după ce miercuri polițiștii au amendat mai multe persoane care participau la o slujbă în interiorul unei biserici din Constanța, fără să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea socială.

Arhiepiscopia Tomisului a catalogat intervenția polițiștilor drept un „mare abuz” și i-a transmis premierului că autoritățile încalcă articolul 29 din Constituție care protejează „drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga”:

„Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă”, notează Arhiepiscopia în scrisoare.

ÎPS Teodosie i-a transmis premierului Orban că „nu va îngădui” ca instituțiile Statului să „calce în picioare dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei”, sărbătorit de credincioșii ortodocși în 30 noiembrie. Teodosie a vorbit, în scrisoare, despre „cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde”:

„Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”,a mai scris ÎPS Teodosie în scrisoare.

Arhiepiscopia Tomisului compară restricțiile impuse de carantina pentru limitarea răspândirii COVID-19 cu evenimentele din decembrie 1989 și spune că pastorului Laszlo Tokes i s-a făcut „o nedreptate mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea”. Teodosie i-a transmis premierului Orban „să nu subestimeze” dorința oamenilor „de a striga din nou în stradă cu noi este Dumnezeu”.

„În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de ani se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat”, a mai transmis ÎPS Teodosie în scrisoarea adresată premierului Orban.

****

Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), potrivit minutei de ședință. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

CJSU Constanța a interzis evenimentul odată cu instaurarea carantinei în municipiu, după ce rată de infectare cu coronavirus a urcat la peste 6 cazuri la mia de locuitori.

Arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul s-a remarcat pe durata pandemiei ca un contestatar al regulilor stabilite atât de autorități, cât și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu, el a repetat slujba de Înviere.


Distribuie articolul