Ironia fara noima a unui jurnalist

Ironia fara noima a unui jurnalist
Photo of light bulbs with shining fibres in ETHICS, RESPECT, HONESTY and INTEGRITY shape isolated on black background

Ieri am urmarit o emisiune la televizor, invitat un jurnalist pe care il respectam pentru ideile sale, dar pe care incepand de ieri l-am scos de pe lista mea de favoriti. In aceasta emisiune atat prezentatorul cat si acel jurnalist practic isi bateau joc de preoti  si de diferitele  reguli ale Bisericii, si lucrul cel […]

Ieri am urmarit o emisiune la televizor, invitat un jurnalist pe care il respectam pentru ideile sale, dar pe care incepand de ieri l-am scos de pe lista mea de favoriti. In aceasta emisiune atat prezentatorul cat si acel jurnalist practic isi bateau joc de preoti  si de diferitele  reguli ale Bisericii, si lucrul cel mai grav in gandirea mea, ironia adusa la adresa pelerinajului de pe 14 octombrie.

In acest caz m-a intristat faptul ca oricat credit am acordat acestui om, ieri a demonstrat o superficialitate jenanta. Semenii nostri de alte religii sau alte confesiuni, sau pur si simplu atei, ar trebui sa stie ca respectarea credintei celuilalt nu este o forma de inteligenta, ci si una de convietuire. Cand cineva ia peste picior Biserica din care facem parte, indiferent de confesiune, ne batjocoreste implicit pe toti cei care facem parte din acea comunitate religioasa.

Se mai intampla ca un reprezentant al Bisericii, sau un credincios, sa o dea in bara, dar sa fim toti pusi la colt, ca in armata mi se pare prea mult. De multe este vorba de ignoranta, cum a fost cazul de ieri. Cat de usor pot sa rada unii, ca si cum noi suntem cei nestiutori, prosti, care ne lasam “manipulati” de preoti. Nu conteaza ca cei care spun asemenea lucruri nu s-au ostenit vreodata sa se documenteze ca sa vada daca avem si noi vreun temei, sa indeplinim anumite ritualuri bisericesti.

Pentru acesti ignorant este mai important sa alerge o or ape zi sau sa joace o partida de tenis de camp, sa consume doar anumite alimente, sa foloseasca diferite tehnici de amanare a mortii si de intinerire. N-ar trebui sa rad si eu de astfel de lucruri atata vreme cat nimeni nu stie cate zile are. Dar pot sa inteleg ca si el are niste covingeri sis a respect asta. Si mi-as dori sa am parte de acelasi tratament din partea acestui jurnalist.

Totusi cei ce rad de Biserica si de practicile ei ar trebui sa stie doar atat, nu ma astept din partea lor sa studieze fenomenul bisericesc, dar mi-as dori ca ei sa constientizeze ca nu razi numai de Patriarh sau de altcineva, ci razi si de prietenii tai care cred in Iisus Hristos. Iar in ultima instanta si de oamenii din jurul tau.


Distribuie articolul