Japonia anunta decizia de deversare a apelor uzate nucleare în mare

Japonia anunta decizia de deversare a apelor uzate nucleare în mare
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Japonia anunta decizia de deversare a apelor uzate nucleare în mare

Premierul japonez Yoshihide Suga a declarat marti ca guvernul sau a decis sa deverseze în mare apele uzate radioactive contaminate de la centrala atomica Fukushima in pofida opozitiei interne si internationale. Premierul Japoniei a facut anuntul după ce a convocat o reuniune a ministrilor implicati pentru a oficializa planurile de a deversa apa radioactiva acumulată […]

Premierul japonez Yoshihide Suga a declarat marti ca guvernul sau a decis sa deverseze în mare apele uzate radioactive contaminate de la centrala atomica Fukushima in pofida opozitiei interne si internationale.

Premierul Japoniei a facut anuntul după ce a convocat o reuniune a ministrilor implicati pentru a oficializa planurile de a deversa apa radioactiva acumulată la centrala atomica în Oceanul Pacific.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi a generat o mare cantitate de apa radioactiva, de la accidentul declansat de cutremurul din 2011 si de tsunamiul care l-a urmat, deoarece are nevoie de apa pentru răcirea reactoarelor.

Operatorul centralei Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. a declarat că va dura aproximativ doi ani pană cand va incepe functionarea centralei.

Potrivit rapoartelor, apa a fost tratata folosind un sistem avansat de procesare a lichidelor (ALPS) pentru a elimina majoritatea contaminantilor. Cu toate acestea, tritiul, un produs secundar radioactiv al reactoarelor nucleare, este greu de filtrat.

Decizia vine cu aproximativ trei luni inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, unele evenimente sportive urmand să se desfășoare în locuri aflate la aproape 60 de kilometri de centrala atomica, care are stocata circa 1,25 milioane de tone de apa contaminata. Se aateaptă ca spatiul rezervoarelor care contin apa radioactiva, sa atingă capacitatea maxima anul viitor.

Japonia luase in considerare, ca alternativa evaporarea sau depozitarea apei contaminate, in rezevoare subterane. Cu toate acestea, datorita costurilor limitarilor tehnice, guvernul japonez a decis sa trateze apa contaminată si sa o deverseze în mare.

Acest plan nu numai că se confruntă cu o puternica opoziție din partea industriei de pescuit japoneze si a publicului, dar ridica, de asemenea, îngrijorari și îndoieli din partea țarilor vecine cu privire la posibilul impact negativ asupra sanatatii oamenilor și a afacerilor din domeniul pescuitului.

Coreea de Sud a exprimat luni „grave ingrijorari”, purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Choi Young-sam, declarand: „Va fi dificil de acceptat dacă partea japoneza decide sa deverseze apa contaminata din centrala nucleară din Fukushima fără consultări suficiente”.


Distribuie articolul