Jocurile de noroc sunt o tulburare psihică care afectează nu numai viața celor care suferă de aceasta, ci și a celor dragi.

Jocurile de noroc sunt o tulburare psihică care afectează nu numai viața celor care suferă de aceasta, ci și a celor dragi.
Rows of Casino Slot Machines with Shallow Depth of Field. Las Vegas Gambling Theme.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Jocurile de noroc sunt o tulburare psihică care afectează nu numai viața celor care suferă de aceasta, ci și a celor dragi.

Primul lucru pe care trebuie să-l știm este că jocurile de noroc sunt o boala și, ca atare, necesită îngrijire specializată. Cu toate acestea, există și anumite acțiuni pe care le puteți lua pentru a sprijini persoana respectiva, în astfel de momente dificile, le poți fi de mare ajutor. De fapt, îi putem ajuta să-și […]

Primul lucru pe care trebuie să-l știm este că jocurile de noroc sunt o boala și, ca atare, necesită îngrijire specializată. Cu toate acestea, există și anumite acțiuni pe care le puteți lua pentru a sprijini persoana respectiva, în astfel de momente dificile, le poți fi de mare ajutor. De fapt, îi putem ajuta să-și controleze dependența într-un interval de timp relativ scurt.

Dependenta de jocurile de noroc reprezinta o condiție psihologică caracterizată prin dificultatea sau incapacitatea de a controla impulsurile asociate cu jocurile de noroc. Cei în cauza au probleme în a-și regla comportamentul atunci când participă la jocuri care implică pariuri. Din acest motiv, jocurile de noroc sunt considerate un tip de dependenta comportamentala.  

Cu toate acestea, nu toți devin jucători problematici și sunt implicați mai mulți factori. Dacă bănuiești că partenerul tău este un jucător de noroc, există anumite semne pe care le poți căuta dacă vrei să fii sigur de ipoteza ta.

Pentru a-și satisface dorința de a juca, aceștia pot investi o sumă mare de bani. Chiar și atunci când nu mai au bani în buzunar, s-ar putea împrumuta de la familie, prieteni sau chiar de la partenerii lor. Prin urmare, ar trebui să observați modul în care partenerul dvs. își gestionează cheltuielile.

Una dintre cele mai comune probleme este iluzia controlului, prin care ei cred că rolul hazardului este mult mai puțin decisiv decât este în realitate. În plus, cred adesea că șansa lor de câștig este mai mare decât cea sugerată de legile matematice.  Această iluzie a controlului se manifestă și în propriul lor comportament, deoarece este probabil să creadă că pot părăsi jocul oricând doresc. Cu toate acestea, în multe cazuri, acest lucru este imposibil.

Dacă bănuiți că partenerul dumneavoastră este un jucător de noroc, luați notă de cele mai recente schimbări pe care le-ați detectat în comportamentul său. Poate observați că a încetat să-ți spună unde se află de cele mai multe ori și se întoarce acasă mai târziu de la serviciu sau pleacă mai devreme. De asemenea, s-ar putea să detectați schimbări de dispoziție inexplicabile . Acestea sunt produse de capacitatea lor de a juca și de rezultatul unui anumit joc. Dacă plasează pariuri în avans, s-ar putea să fie deosebit de nervoși pe măsură ce se apropie ziua decisiva.

Ca orice altă dependență, jocurile de noroc afectează viețile celor care suferă de ele în diferite domenii, inclusiv la muncă. De exemplu, nu este neobișnuit ca ei să înceapă brusc să-și ia timp liber pentru a practica jocuri de noroc sau să obțină bani de la compania lor pentru a juca.  Când dependența devine cronică, s-ar putea să-și piardă locul de muncă . Dacă ei continuă să aibă resurse, le este ușor să vadă această pierdere ca pe o eliberare. Le oferă mai mult timp să se joace, fiind totodată singurul lucru la care se gândesc.

Trebuie să înțelegi faptul că jocurile de noroc sunt o boală mintală și să înțelegi ce înseamnă asta. Jucătorii folosesc jocurile de noroc ca o strategie de a face față suferinței lor emoționale. Jocurile de noroc patologice sunt o problemă de control al impulsurilor. Cel mai probabil, partenerul tău recunoaște într-un fel că are dificultăți în a se regla, dar, în același timp, nu se poate opri. Nu este o problemă care poate fi rezolvată doar dorind, trebuie abordată pentru ceea ce este de fapt, adică o boală.

Având în vedere suspiciunea că partenerul tău este un jucător de noroc, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să preiei controlul asupra banilor. Sub nicio formă nu trebuie să le plătiți datoriile. Adesea este tentant să crezi că, dându-le bani, ajuți, dar nu este cazul. Asta pentru că ei pot folosi banii pentru a juca de noroc și ajung să-i piardă.  Dacă preiei controlul asupra finanțelor, va exista un risc mai mic ca partenerul tău să joace și să-ți afecteze restul familiei . De asemenea, dacă decid să înceapă tratamentul pentru problema lor, faptul că nu trebuie să gestioneze banii le va fi de ajutor.

Primul pas către schimbare este ca partenerul tău să recunoască situația și să înțeleagă de ce trebuie să se schimbe. Încercați să vorbiți cu el despre ceea ce se întâmplă, încercați să-l faceți să vadă că nu este capabil să-și controleze impulsurile și explicați cum vă afectează asta.  Rețineți că partenerul dumneavoastră. poate avea o reacție negativă și poate nega realitatea. Dacă se întâmplă acest lucru, nu uitați să aveți răbdare și să înțelegeți că nu este o situație ușoară pentru niciunul dintre voi.

Dacă partenerul tău este capabil să recunoască că are o problemă, cel mai bine este să consulte un specialist. Acest lucru nu numai că va crește șansa de recuperare, dar va minimiza și riscul de recidivă. În plus, în multe cazuri va accelera procesul de recuperare.  Oricât de tentant ar fi, nu este momentul să dai vina pe partenerul tău. Faptul că aceștia se simt rău le va alimenta doar dorința de a continua jocurile de noroc.

În cele din urmă, dacă ai un partener cu o problemă cu jocurile de noroc, s-ar putea să te simți epuizat emoțional. Dacă te simți copleșit, caută ajutor. La urma urmei, dacă îți neglijezi bunăstarea emoțională, nu vei fi în nicio poziție de a-ți ajuta partenerul.


Distribuie articolul