Johnson & Johnson amână livrările de vaccin anti-COVID în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de cazurile de tromboză în SUA

Johnson & Johnson amână livrările de vaccin anti-COVID în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de cazurile de tromboză în SUA
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Johnson & Johnson amână livrările de vaccin anti-COVID în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de cazurile de tromboză în SUA

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Compania americană Johnson & Johnson amână livrările de vaccin anti-COVID în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de cazurile de tromboză apărute în SUA, întârziind, astfel, demararea pe continent a campaniei de vaccinare cu serul cunoscut sub denumirea „Janssen”, potrivit Le Figaro care citează AFP, preluat de Digi24.  Autoritățile sanitare americane […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Compania americană Johnson & Johnson amână livrările de vaccin anti-COVID în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de cazurile de tromboză apărute în SUA, întârziind, astfel, demararea pe continent a campaniei de vaccinare cu serul cunoscut sub denumirea „Janssen”, potrivit Le Figaro care citează AFP, preluat de Digi24. 

Autoritățile sanitare americane au recomandat marți, 13 aprilie, „o pauză” în utilizarea vaccinului împotriva Covid-19, pe fondul îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate.

Șase femei care au fost vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie NYT, care notează, totuși, că este vorba de un efect advers rar, precizează Digi24.

Săptămâna trecută, Agenția Europeană a Medicamentului ( EMA) anunța că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul produs de Johnson & Johnson, alături de cazurile de la vaccinul AstraZeneca.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după imunizarea cu vaccinul produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson.

Anterior, FDA stabilise că nu s-a stabilit o legătură între apariția cheagurilor și vaccinarea cu Johnson & Johnson, relatează Digi24.

Autoritățile din România au precizat că așteaptă precizări legale de vaccinul Jenssen de la Agenţia Europeană a Medicamentului, care va avea o ședință pe această temă în a doua parte a zilei. 

Primele 60.000 doze de vaccin Johnson&Johnson ar trebui să ajungă în România pe 15 aprilie, mai devreme decât era programat, potrivit unei declarații de sâmbătă a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Vaccinul anti COVID-19 Janssen este utilizat în prezent numai în SUA, sub autorizație de utilizare de urgență. Vaccinul anti COVID-19 Janssen a fost autorizat în UE la 11 martie 2021. Imunizarea cu acest ser nu a început încă în niciun stat membru al UE, dar este de așteptat să înceapă în următoarele săptămâni. La fel ca în cazul vaccinului produs de AstraZeneca, rapoartele primite de EMA indică apariția unui „semnal de siguranță”, dar în prezent nu este clar dacă există o asociere cauzală între vaccinarea cu vaccinul anti COVID-19 Janssen și aceste incidente.

În ambele cazuri, Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va evalua toate datele disponibile pentru a decide dacă o relație de cauzalitate este confirmată sau nu. În cazul în care o relație de cauzalitate este confirmată sau considerată probabilă, sunt necesare măsuri de reglementare pentru a minimiza riscul. Aceasta ia de obicei forma unei actualizări a rezumatului privind caracteristicile produsului și a prospectului.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta