Județul Vaslui, pe culmile disperării: spitalele sufocate de pacienți, medicii la un pas să clacheze!

Județul Vaslui, pe culmile disperării: spitalele sufocate de pacienți, medicii la un pas să clacheze!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Județul Vaslui, pe culmile disperării: spitalele sufocate de pacienți, medicii la un pas să clacheze!

( Cezara MIRONICĂ – Vremea Noua ) DISPERARE… Valul 4 de Covid, tulpina Delta, nu este doar un simplu „val”, ci un Tzunami în toată regula! În fiecare zi mor cel puțin 10 pacienți din ATI atât la Bârlad, cât și la Vaslui. Săptămâna a început cu alte decese. În ziua de luni, 18 octombrie, […]

( Cezara MIRONICĂ – Vremea Noua )

DISPERARE… Valul 4 de Covid, tulpina Delta, nu este doar un simplu „val”, ci un Tzunami în toată regula! În fiecare zi mor cel puțin 10 pacienți din ATI atât la Bârlad, cât și la Vaslui. Săptămâna a început cu alte decese. În ziua de luni, 18 octombrie, s-au înregistrat la ATI Reanimare la spitalul bârlădean, încă 10 decese, ale unor persoane cu vârsta cuprinsă între 56 și 85 de ani. La Compartimentul de Prezentări Urgențe (CPU) al spitalului din Bârlad în ziua de luni, în 24 de ore s-a ajuns la o cifră incredibilă de prezentări, mai exact 201 pacienti infectați cu virusul SARS-CoV-2! Medicii sunt absolut disperați de acest val de bolnavi care ajung la ei și care, fiecare, așteaptă salvarea de la un personal medical epuizat, care, din dorința de a ajuta cât mai mulți oameni, nu mai știe unde să se împartă mai repede și mai eficient. DSP Vaslui transmite că în tot județul s-a ajuns la 327 de noi cazuri pozitivate, iar rata incidenței cumulative a atins 5,84 la mia de locuitori! Sunt înregistrate 3057 cazuri noi în 14 zile și 327 de cazuri pozitivate în ultimele 24 de ore! Toate cele 86 de UAT-uri (3 municipii, două orașe și 81 de comune), au cazuri de covid, care cresc de la o zi la alta!

Situația epidemiologică la nivelul județului Vaslui ieri, 19 octombrie, conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se prezintă astfel: 342 de persoane internate în Spitalul Bârlad în momentul de față: 321 pe secții și 21 în ATI; 165 de persoane internate în Spitalul Vaslui: 157 pe secții și 8 în ATI; 2.550 de persoane pozitive la domiciliu.

Bilanțul complet al cazurilor de Covid-19, până pe 19 octombrie, inclusiv, ne arată că în județ numărul bolnavilor este tot pe o curbă ascendentă și nu sunt semne că am atins vârful infectărilor, din contră! Atât cazurile de infectare cât și rata incidenței cumulative la 1000 de locuitori au crescut îngrijorător! Toate cele 86 de UAT-uri care formează județul Vaslui continuă să aibă cazuri de Covid, astfel că tot județul este afectat de varianta Delta a noului coronavirus, care este extrem de agresivă. Pe 19 octombrie s-a înregistrat un record de 3057 de cazuri noi depistate în 14 zile, iar 327 sunt depistate doar în ultimele 24 de ore, rata incidenței cumulative în județul Vaslui ajungând la 5,84/1000 de locuitori. La ATI Reanimare, pentru pacienții Covid-19, nu mai sunt paturi libere în tot județul.

Situația epidemiologică la nivelul județului Vaslui până pe 19 octombrie inclusiv, conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se prezintă astfel: 10 decese la ATI, persoanele având între 56 – 85 de ani, toate pe 19 octombrie. Comuna Viișoara este tot la o rată a incidenței de 11,26 la mia de locuitori, ca și pe 18 octombrie, iar Municipiul Bârlad a ajuns la 10,74 la mia de locuitori. De asemenea, peste 7,5 la rata incidenței cumulative Covid-19/1000 de locuitori se mai află încă 5 UAT-uri: Fălciu – 9,20 la mia de locuitori, Cozmești – 9,13, Tanacu (8,82 la mia de locuitori), Muntenii de Jos, cu 8,12 la mia de locuitori și Ferești, cu 7,67 la mia de locuitori. Prin Hotărârea nr. 66, privind adoptarea măsurilor de protejare a populației împotriva răspândirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul județului Vaslui, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui, întrunit în ședința extraordinară din data de 15 octombrie, a stabilit mai multe restricții pentru 6 UAT-uri care depășesc rata incidenței de 7,5 la mia de locuitori.

Val de prezentări la Urgențele spitalului din Bârlad! Medicii, la un pas să clacheze!

În ultimele 24 ore, la Compartimentul de Primiri Urgențe s-a înregistrat un număr RECORD de prezentări: 201 pacienți, situație cu care spitalul nu s-a mai confruntat până acum.  În același interval de timp s-au efectuat 108 teste rapide, 50 testări RT PCR. Medicii sunt absolut disperați de acest val de bolnavi care ajung la ei și care, fiecare, așteaptă salvarea de la un personal medical epuizat, care, din dorința de a ajuta cât mai mulți oameni, nu mai știe unde să se împartă mai repede și mai eficient. Pentru a nu mai pune presiune pe medicii de gardă din CPU, care mai au puțin și clachează psihic și fizic, conducerea Spitalului Bârlad face apel către medicii de familie din județ, să nu rămână indiferenți la o asemenea situație crâncenă, și să preia ei acele teste rapide care ar mai descongestiona aglomerația de la CPU Bârlad. Compartimentul pentru Urgențe Bârlad este în permanență plin de pacienți în așteptarea unui pat, unii cu forme medii, majoritatea cu forme grave.

„Medicii din spitalul Bârlad, indiferent de specialitate, formează o echipă închegată și ne dorim să învingem acest val pandemic cu cât mai puține pierderi de vieți omenești. Un val 4, atipic față de ceea ce a fost până acum, un val extrem de accelerat și agresiv! De săptămâna trecută, s-a suplimentat numărul de paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19, în număr de 44,  în secțiile Dermato Venerologie, Medicală Cronici și Neurologie. Ne străduim în permanență să găsim soluții astfel încât să nu ajungem în situația de a refuza internarea unor pacienți  din cauza insuficienței de locuri. Oameni buni, săptămâna trecută, toate secțiile puse la dispoziția pacienților infectați cu SARS-CoV-2 deveniseră  neîncăpătoare. Situația este covârșitoare, ne-am aflat în situația în care deschideam câte o secție și în mai puțin de 24 de ore această era plină. Marea majoritate a pacienților sunt nevaccinați, au forme severe de boală și necesită minim o sursă de oxigen. Pronosticul în multe cazuri este rezervat, dovadă sunt datele extrem de alarmante: 96 decese înregistrate în luna octombrie, din 648 externări efectuate în decursul aceleiași  luni. Zilele devin din ce în ce mai negre, iar adevărul este unul crunt. Așa arată realitatea zilelor noastre. Pacienți abia respirând, speriați, vlăguiți, cândva vehemenți, nevaccinați, care astăzi își doresc să fie salvați, dar uneori, cu toate eforturile noastre, e prea târziu. Perioada de așteptare a pacienților din CPU care urmează să fie internăți crește de la zi la zi, internăm alți și alți pacienți într-un număr mai mare decât cei externați. Un plus pentru noi îl reprezintă faptul că aproape fiecare pat din cadrul  Spitalului este dotat cu priză de oxigen. Vă rugăm să respectați indicațiile specialiștilor, medicilor, personalului medical, vaccinați-vă, astfel veți susține sistemul sanitar,  și nu numai”, a precizat conducerea spitalului bârlădean, care este suport Covid-19 în totalitate.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta