La multi ani, Romania !

La multi ani, Romania !

Din momentul in care ziua de 1 Decembrie a fost decretata ca Ziua  Nationala a Romaniei, s-a incetatenit obiceiul ca in aceasta zi romanii sa-si adreseze unul altuia urarea de “La multi ani!”. La inceput parea ceva neobisnuit, dar pana la urma este bine ca noi romanii constientizam ca 1 Decembrie este o aniversare. 1 […]

Din momentul in care ziua de 1 Decembrie a fost decretata ca Ziua  Nationala a Romaniei, s-a incetatenit obiceiul ca in aceasta zi romanii sa-si adreseze unul altuia urarea de “La multi ani!”. La inceput parea ceva neobisnuit, dar pana la urma este bine ca noi romanii constientizam ca 1 Decembrie este o aniversare. 1 Decembrie este Ziua tuturor romanilor, ziua in care in anul 1918 ne-am unit intr-o singura Romanie.

Romania reprezinta tara in care vietuiesc majoritatea romanilor traitori in aceasta lume, daca acest stat este bun sau nu, este o discutie care dureaza de sute de ani. Unii sunt pro, altii sunt contra. Se poate intelege pozitia celor care sunt contra din perspectiva imbunatatirii functionarii tarii pe principii moderne adaptate secolului XXI.

Pentru cei dintre dumneavoastra care doresc sa cunoasca putin din istoria Transilvaniei in Evul Mediu, cand aceasta provincie romaneasca se gasea sub stapanirea regatului Ungariei si mai tarziu sub stapanirea Imperiului Austro-Ungar, doresc sa expun cateva aspecte legate de viata grea a romanilor din acele timpuri. In Evul Mediu, marturia unui roman in fata unui nobil maghiar trebuia intarita de juramintele a 60 de persoane pentru a fi luata in considerare. Care credeti ca erau sansele romanilor in fata unei astfel de justitii? Cand am citit aceasta informatie, m-am gandit ca daca respectivul tot reusea sa adune 60 de oameni care sa jure pentru el, mai bine se inarma si pornea sa-si faca singur dreptate.  Chiar romanii care aveau rang nobiliar atunci cand se confruntau cu un nobil maghiar nu aveau nici o sansa. Un exemplu il confera cazul teologului greco-catolic si istoric, roman Samuil Micu – Klein sau Clein, reprezentant de seama a Scolii Ardelene, care confruntat cu un denunt a unui nobil maghiar, a fost aruncat in inchisoare, cu toate ca era nobil, iar potrivit uzantelor vremii nu putea fi judecat decat de alti nobili. Insa justitia maghiara a acelor timpuri a decretat ca romanii nu pot fi nobili, deoarece erau o natiune “tolerata” in Transilvania, drept urmare indiferent daca era sau nu vinovat teologul, filologul si istoricul roman Samuil Micu – Klein a trebuit sa intre la inchisoare, pentru o perioada de 10 luni.

Mai tarziu dupa terminarea Primului Razboi Mondial si consumarea actului de la 1 Decembrie 1918, in anul 1920 cand trebuia confirmata diplomatic unirea Transilvaniei la Romania, unire pentru care se jerfisera mii si mii de soldati romani in bataliile sangeroase din timpul razboiului, diplomatia de la Budapesta a prezentat o serie de note in care se cauta demonstrarea inferioritatii rasiale a romanilor, dovedind o conceptie rasiala, care o precede pe cea a nazismului din Germania lui Hitler. Idei precum, ca viata maghiarilor si a sasilor este mult diferentiata de cea a romanilor. Faptul ca romanii sunt importanti numai prin cifra de analfabeti.  Sau idei prin care se stipuleaza ca natiunea romana este una tanara, care nu are traditii si care nu si-a descoperit constiinta nationala decat in secolul XIX, iar religia sa este de rit bizantin, reprezinta numai cateva aberatii ale diplomatilor maghiari in anul 1920. Iar o alta fraza aparuta in notele diplomatice ale diplomatiei maghiare, face referire la efortul depus de maghiari pentru civilizarea romanilor prin care autoritatile maghiare in decursul secolelor au incercat sa obisnuiasca poporul roman cu morala, ordinea sociala legala si cu sistemul juridic, in concluzie autoritatile maghiare s-au straduit sa faca din acesti oameni “pastori semi-nomazi”, un popor muncitor, apt pentru civilizatie.

Dar nimic nou sub soare, toate imperiile si aici nu avea cum sa faca exceptie Imperiul Austro-Ungar practicau aceste metode. De aceea,  a fost si este nevoie de un stat unitar al romanilor indiferent cat de multe probleme si neajunsuri ar avea el.  Acest stat, Romania,  este necesar pentru ca sa nu se mai repete discriminarea romanilor pe motivul, pur si simplu ca sunt romani.


Distribuie articolul