La romani totul este posibil numai atunci cand totul pare imposibil

La romani totul este posibil numai atunci cand totul pare imposibil
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • La romani totul este posibil numai atunci cand totul pare imposibil

Dupa alegerile din 2016 si din 2020, romanii si in special generatia tanara au hotarat ca asa nu se mai poate, nu mai vor sa fie cobaiul istoriei, tinerii vor sa participe activ la propria istorie si la propria politica. Oamenii nu mai vor sa mai traiasca dupa legi facute de diversii actori politici care […]

Dupa alegerile din 2016 si din 2020, romanii si in special generatia tanara au hotarat ca asa nu se mai poate, nu mai vor sa fie cobaiul istoriei, tinerii vor sa participe activ la propria istorie si la propria politica. Oamenii nu mai vor sa mai traiasca dupa legi facute de diversii actori politici care nu-i mai reprezinta. Este adevarat semnalul este inca fragil, aparitia noilor partide politice USR si AUR pe scena politica reprezinta un mesaj de revolta pe care vechile partide politice PSD si PNL par a nu-l intelege. Romanii s-au saturat de aceasta vesnica tranzitie care duce spre nicaieri si au inceput sa decida ca nu se mai poate continua in aceasta formula.

In acelasi timp a aparut si problema violentei, mai toti politicienii vechi au infierat aceasta violenta numind teroristi, ultrasi, huligani pe protestatari. Dar uita sa mentioneze ca haosul si violenta din strada sunt rezultatul debandadei si haosului practicate de PSD si PNL in cei 32 de ani de cand se gasesc la carma tarii. De ce, are nevoie ca poporul sa se revolte? Ingredientele sunt simple, dispretul si ignoranta cu care puterea isi dispretuieste cetatenii, umilindu-i pe oameni cu zambetul pe buze si recitand aceeasi poezie cu salvarea ipotetica numai pentru a controla orice forma de protest. Dar in momentul cand actiunile si retorica politica incep sa nu mai aiba efect, cand clasa politica se rupe total de agenda cetateanului, iar cetateanul incepe sa inteleaga ca de fapt acesti politicieni nu-l reprezinta, atunci violentele si protestele apar.

Actele de revolta sunt o consecinta a grupurilor de oameni nemultumiti care manifesta, iar acesti oameni nemultumiti nu sunt o adunatura de domnisoare de pension, este de ajuns ca cineva sa arunce piatra si violenta este gata. Amintiti-va de decembrie 1989 si atunci ca si acum violenta si revolta oamenilor a reprezentat raspunsul la violenta structurala si simbolica la care romanii au fost supusi in anii ’80 de regimul ceausist, astazi intalnim aproape aceeasi situatie, dupa 32 de ani de „democratie originala”, aceeasi ura impotriva intregului sistem, impotriva clasei politice si in momentul in care puterea isi depaseste atributiunile si isi agreseaza si umileste populatia, ea nu se poate astepta ca oamneii sa o trateze cu manusi de catifea. Daca este sa folosesc un termen matematic, violenta si revolta oamenilor este direct proportionala cu violenta puterii, suntem tara din UE cu cel mai scazut standard de viata si cu zero perspective de redresare a situatiei si atunci, cand democratia, moderatia si echilibrul sunt compromise, societatea nu face altceva decat sa faca uz de propriile mijloace specifice, revolta si violenta.

Din momentul in care a fost depasita linia rosie dintre politicieni si popor, totul este si devine posibil, de un singur lucru sunt sigur, este inceputul sfarsitului pentru vechea clasa politica din Romania. Ceea ce se intampla si se va intampla in viitorul apropiat trebuie sa constituie o lectie pentru politicieni. Sunt niste limite de care e bine sa nu treci, deoarece se pot naste revolte si violente.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta