Locuitor in tara “mamaligii”

Locuitor in tara “mamaligii”
Cooking proper alpine Italian polenta (some smoke on the right).

Din momentul in care Eva a muscat din fructul interzis, s-au deschis portile desfraului. Dupa acest eveniment biblic, oamenii au tot incercat sa gaseasca lacatul miraculos pentru a inchide portile raului, insa nu l-au gasit nici pana in ziua de astazi. Statistic vorbind, s-a constatat ca de-a lungul mileniilor, cei mai predispusi la desfrau nu […]

Din momentul in care Eva a muscat din fructul interzis, s-au deschis portile desfraului. Dupa acest eveniment biblic, oamenii au tot incercat sa gaseasca lacatul miraculos pentru a inchide portile raului, insa nu l-au gasit nici pana in ziua de astazi.

Statistic vorbind, s-a constatat ca de-a lungul mileniilor, cei mai predispusi la desfrau nu au fost oamenii de rand. Incepand cu faraonii egipteni si pana in zilele noastre, pentru cei aflati la conducere placerile raman aceleasi, fara a suporta schimbari semnificative. Diverse ilegalitati si abuzuri au existat din cele mai vechi timpuri, fiind transmise din tata in fiu, practic o data cu laptele matern.

Daca in antichitate si in Evul Mediu aceste placeri si abuzuri erau, intr-un fel legalizate, sau privite ca ceva normal si firesc, caci exista o lege nescrisa precum ca regele si conducerea are drepturi nelimitate, totusi astazi exista legi care interzic satisfacerea anumitor pofte si apucaturi. Credeti ca acest fapt conteaza in Romania? Nu, aceste legi nu stopeaza pe unii de la conducere fie ei alesi locali sau nationali. Iar cu cat este mai inalta functia pe care o detin, cu atat poftele sunt mai dracoase. Avem legi, vor zice multi. Da, avem, si ce daca? Acestea sunt aplicate pentru norod, dar pentru ei, cand are loc oare aplicarea unei justitii impotriva lor, acest fapt se intampla numai in alte tari civilizate, mai putin la noi.

Ce se intampla in tara in care “mamaliga” explodeaza foarte rar? Aici nimeni nu raspunde pentru nimic. Nu sunt trasi la raspundere nici macar “cei mici”. Se scrie permanent in presa despre tot felul de abuzuri si faradelegi, consecinte, “zero”, cei cu functii raman in general in continuare pe “cai mari”, pana la dovedirea vinovatiei, iar acest fapt poate dura ani si ani, uneori pana la prescrierea faptelor. Din aceasta cauza demnitarii din tara “mamaligii” se dau in spectacol, demonstrand talent actoricesc innascut, jucand comedii cu sfarsit tragic pentru popor, dar nu si pentru ei. Pana acum aceasta tara da dovada ca “traditia” milenara nu moare, ca justitia este aplicabila doar in cazul muritorilor de rand, iar ei, evitand legile dupa bunul lor plac.


Distribuie articolul