Lupul si cei trei purcelusi

Lupul si cei trei purcelusi

Sa vorbim putin despre criza economica ce ne paste si care va veni peste noi, poate anul acesta. Am citit zilele trecute o comparatie interesanta dintre celebrul desen animat, “Lupul si cei trei purcelusi” si premisele si consecintele economiei romanesti in pragul crizei economice. Ce ne spune povestea, criza simbolizata de lupul cel rau si […]

Sa vorbim putin despre criza economica ce ne paste si care va veni peste noi, poate anul acesta. Am citit zilele trecute o comparatie interesanta dintre celebrul desen animat, “Lupul si cei trei purcelusi” si premisele si consecintele economiei romanesti in pragul crizei economice.

Ce ne spune povestea, criza simbolizata de lupul cel rau si comportamentul celor trei purcelusi in criza. Prima impresie este consecinta imprudentei, simbolizata de casa de paie si casa de lemn, care reprezinta fragilitatea sistemului economic si social. Deasemenea nu trebuie sa avem nici o atitudine exagerat de prudenta  construindu-ne o casa de piatra, daca lupul cel rau stie ca poate intra ca Mos Craciun pe cosul de fum. Morala este ca fara inteligenta si in lipsa unei  perspective pe termen mediu si lung, adica daca nu punem sub cosul de fum un ceaun cu apa clocotita in care lupul sa cada cand coboara pe cos, nici macar constructiile sociale si economice mai solide nu sunt sigure.

Cu ce putem compara Romania, probabil cu o societate fragila, aidoma casei de paie din poveste, unde nu exista o competitivitate eficienta, unde lipseste cresterea economica si coeziunea sociala. La noi s-a incercat pe vremea PSD-ului mentinerea unui nivel de trai ridicat in detrimentul investitiilor, efectul fiind accentuarea inegalitatii sociale prin acordarea de venituri numai unei categorii sociale in defavoarea celorlalte.

La fel de fragila s-a dovedit si politica liberala din anul 2020, simbolizata de casa din lemn, prin imprumuturi s-a permis cresterea datoriei publice si private, iar in loc sa fie folosite pentru economisire si investitii, sau pentru scaderea datoriei externe, liberalii in cautare de voturi au folosit acesti bani pentru cheltuieli curente. Totusi finalul poate fi fericit exact ca in poveste, purcelusii care aveau case din paie sau lemn reusesc sa scape de lup, adapostindu-se in casa celui mai destept si o perspectiva clara, iar aici va las sa descoperiti singuri care poate fi purcelusul cel destept.

Dar lupul, cine este lupul, acesta simbolizeaza situatia la care se ajunge cand se neaga un pericol evident. Lupul este consecinta refuzului de a accepta realitatea, o negare a realitatii daca se mentine mai mult timp, are ca efect acumularea de dezechilibre din ce in ce mai greu de controlat. Lupul este cu atat mai periculos cu cat societatea sau clasa politica par sa nu vada realitatea. Apetitul lupului creste pe masura, ce lipsa de precautie creste necontrolat.

Doar daca cei imprudenti vor deveni prudenti, iar cei prudenti vor deveni inteligenti, numai asa vom avea un final fericit si un viitor stralucit.


Distribuie articolul