Maica Tereza, Bill Gates sau Norman Borlaug

Maica Tereza, Bill Gates sau Norman Borlaug
Artificial Intelligence Technology, AI, Brain, Machine Learning, Computer, Futuristic
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Maica Tereza, Bill Gates sau Norman Borlaug

Doresc sa va pun urmatoarea intrebare. Pe care dintre urmatoarele trei persoane o apreciati cel mai mult si merita sa fie apreciata de toata lumea ? Si care dintre cei trei este mai putin de apreciat? Va rog sa alegeti dintre Maica Tereza, Bill Gates si Norman Borlaug. Banuiesc ca cei mai multi vor crede […]

Doresc sa va pun urmatoarea intrebare. Pe care dintre urmatoarele trei persoane o apreciati cel mai mult si merita sa fie apreciata de toata lumea ? Si care dintre cei trei este mai putin de apreciat? Va rog sa alegeti dintre Maica Tereza, Bill Gates si Norman Borlaug.

Banuiesc ca cei mai multi vor crede ca este o intrebare facila. Sa luam pe rand persoanele respective. Maica Tereza, a fost renumita pentru grija fata de persoanele sarace din Calcutta- India, a fost beatificata de Vatican dupa moarte, a fost distinsa cu premiul Nobel pentru pace si dupa un sondaj facut de americani a fost cea mai admirata persoana a secolului XX.

Bill Gates, faimos pentru ca ne-a oferit Microsoft si a revolutionat lumea. Ce lume ar fi astazi fara sistemul de operare Windows?

Cat despre Norman Borlaug, cine este acesta, banuiesc ca putini am auzit de el.

Daca aprofundati si descoperiti cine este Norman Borlaug, s-ar putea sa va schimbati opinia. Ei bine, acest domn este parintele „Revolutiei Verzi”, a folosit stiinta agricola pentru a reduce foamea in lume, a fost creditat ca prin ideile sale a salvat un miliard de oameni de la infometare, mai mult decat oricine din istorie. Bill Gates, hotarand ce sa faca cu impresionanta sa avere, a hotarat ca poate lupta impotriva flagelurilor cotidieni din lumea in curs de dezvoltare, alocand fonduri uriase pentru combaterea malariei si a altor boli necrutatoare. La randul ei Maica Tereza, a laudat virtutea suferintei si si-a dedicat viata misiunilor sale, oferind alinare bolnavilor si saracilor din Calcutta.

Din punct de vedere mediatic fara a incerca sa minimizez binele facut de fiecare nu pot sa nu remarc urmatoarele. Maica Tereza a fost intruchiparea sfinteniei, imbracata tot timpul in alb, cu ochii tristi, ascetica si adesea filmata si fotografiata cu saracii pamantului. Bill Gates cu ochelarii si figura sa de tocilar la un moment dat cel mai bogat om din lume, a fost mediatizat in fel si chip. In schimb Norman Borlaug, este un agronom care si-a petrecut intreaga viata in laboratoare si organizatii nonprofit, dand rareori interviuri in mass-media si deci prin urmare, neaparand in constiinta noastra mai deloc, dar sa nu uitam ca prin experimentele si ideile sale a salvat de la infometare un miliard de oameni.

Ma indoiesc ca aceste exemple vor convinge pe cineva sa-l favorizeze pe Bill Gates in detrimentul  Maicii Tereza la capitolul sfintenie. Dar ce vreau sa semnalez, faptul ca mintile si constiinta noastra poate fi influentata de sfintenie, distragandu-ne de la o gandire rationala si obiectiva. Se pare ca toti suntem vulnerabili la iluziile morale, acestea fiind instrumentul preferat al specialistilor in domeniul manipularii. Acestia folosesc iluziile pentru a ascunde un al saselea simt, simtul moral. Acesti iluzionisti ai moralitatii reusesc prin metode specifice  sa ne ofere o fereastra transparenta asupra lumii, mergand pe ideea ca ochii pot fi pacaliti de o iluzie.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta