Marea Neagra, locul unde mortii si epavele navelor nu se descompun.

Marea Neagra, locul unde mortii  si epavele navelor nu se descompun.
Sunset over the Black sea with mountains on the horizon
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Marea Neagra, locul unde mortii si epavele navelor nu se descompun.

Marea Neagra, cunoscuta si sub numele de Pontul Euxin sau Marea Ospitaliera, este una din cele mai importante mari interioare ale lumii. Marea Neagra este cunoscuta nu doar datorita numelui sau care denota ceva de natura inospitaliera, ci si datorita unor caracteristici neobisnuite. Navigatorii greci din antichitate considerau Marea Neagra o mare dificila pentru navigatie, […]

Marea Neagra, cunoscuta si sub numele de Pontul Euxin sau Marea Ospitaliera, este una din cele mai importante mari interioare ale lumii. Marea Neagra este cunoscuta nu doar datorita numelui sau care denota ceva de natura inospitaliera, ci si datorita unor caracteristici neobisnuite. Navigatorii greci din antichitate considerau Marea Neagra o mare dificila pentru navigatie, deoarece tarmurile sale erau locuite de triburi salbatice si razboinice. In plus, natura anoxica ( lipsita de oxigen ) a apei Marii Negre in adancurile acesteia, au drept rezultat o descompunere lenta, iar acest fapt a dus la crearea de mituri si povesti infricosatoare.

In timp perceptia despre Marea Neagra ca fiind dificila pentru navigatie s-a schimbat. Marea Neagra are o flora si fauna marina diversa si datorita celor zece mici insule a devenit una dintre atractiile turistice importante. Marea Neagra se intinde pe 436.400 kilometri patrati,, se gaseste in Eurasia, avand o adancime maxima de 2.212 metri. Marea Neagra prin stramtorile Bosfor si Dardanele comunica cu Marea Mediterana.

Originea numelui ramane inca un mister, existand diverse teorii privind originea numelui de Marea Neagra. Una dintre teorii spune ca inainte de a primi denumirea de Marea Neagra aceasta a fost denumita de navigatorii antici Marea Inospitaliera din cauza prezentei triburilor salbatice de pe tarmurile sale. Dar odata ce grecii au infiintat colonii cucerind tarmurile denumirea a fost schimbata in Marea Ospitaliera sau Pontul  Euxin. In perioada Imperiului Otoman, turcii au fost cei care au folosit primii numele de Marea Neagra sau Karadeniz. Exista mai multe ipoteze privind denumirea data de catre turci, una dintre ele se refera la culoarea apei care pare sa fie neagra in  timpul furtunilor din timpul iernii. O alta teorie sugereaza faptul ca denumirea vine de la namolul de culoare neagra de pe fundul marii, iar datorita acestuia toate epavele descoperite sunt acoperite de acesta.

Una din cele mai interesante caracteristici ale marii Negre este apa sa anoxica, iar miscarea apei intre straturile inferioare si superioare reprezinta un fenomen rar intalnit in lume. Aceasta lucru produce o diferenta considerabila de temperatura intre aceste straturi, ducand la o lipsa de oxigen in adancime. Datorita  acestui fenomen viata este imposibila in zona de fund a marii.

Potrivit geologilor Marea Neagra era un mare lac de apa dulce in urma cu circa 7000 de ani, insa o crestere a apei Marii Mediterane a facut posibile patrunderea apei sarate in Marea Neagra. Conform acestei teorii, multi sustin ca potopul catastrofal din Biblie si povestea cu Arca lui Noe, ar fi avut loc pe aceste meleaguri, iar in final odata potopul incheiat Arca lui Noe s-a oprit pe versantii muntelui Ararat din Turcia. Cu toate acestea, din cauza lipsei de dovezi stiintifice credibile, aceasta poveste biblica ramane un subiect deschis pentru dezbateri.

Datorita lipsei mareelor, nivelul apei ramane tot timpul acelasi, acest fapt mentinand apa marii calma si linistita. Marea Neagra gazduieste un numar de zece mici insule care sunt un depozit uimitor de fauna si flora. Aceste insule apartin Romaniei, Bulgariei, Turciei si Ucrainei. Insula Serpilor aflata in apropierea Deltei Dunarii si Insula Sfantul Toma din Bulgaria sunt renumite pentru prezenta serpilor de apa de culoare gri, care mananca peste din jurul insulelor. Alte insule din Marea neagra sunt Insula Sfanta Anastasia din Bulgaria, insulele Berezan si Girusen din Turcia, etc.Unele dintre aceste insule au devenit atractii turistice importante.

Ceea ce pare un lucru aproape infricosator despre Marea Neagra este ca se crede ca mortii si epavele navelor esuate nu se descompun. Ramasite de nave, oameni precum si materiale gasite la fundul marii dupa sute de ani de la evenimente sunt intacte. Oricat de palpitant si infricosator ar fi, explicatia stiintifica este urmatoarea, datorita naturii anoxice de pe fundul marii, procesul de descompunere este foarte lent si de aici persistenta cadavrelor nedescompuse aflate pe fundul marii.  

In ciuda acestui mister pentru unii, Marea Neagra, ramane o destinatie majora pentru multi turisti.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta