Marea pacaleala
Concept du mensonge et de la tromperie avec un politicien qui voit son nez s’allonger pendant qu’il parle lors d’un meeting.

Mai demult ii spuneam demagogie, astazi il numim populism, dar in esenta este acelasi lucru. Ipocrizia politicianului care pretinde ca vorbeste in numele poporului si actioneaza pentru binele celor multi, luptand impotriva unor elite binenteles „malefice” nu reprezinta altceva decat dorinta acestuia de a ascede la putere. Populismul este pe cale sa invinga in Romania, […]

Mai demult ii spuneam demagogie, astazi il numim populism, dar in esenta este acelasi lucru. Ipocrizia politicianului care pretinde ca vorbeste in numele poporului si actioneaza pentru binele celor multi, luptand impotriva unor elite binenteles „malefice” nu reprezinta altceva decat dorinta acestuia de a ascede la putere. Populismul este pe cale sa invinga in Romania, acesti populisti sunt extrem de priceputi in arta vorbitului in numele poporului.

Poporul, unde se gaseste si ce sa faca?  Ii accepta ca doar, toate cele vorbite sunt numai pentru el. De ce?  O intrebare destul de simpla,  gradul de cultura a poporului a scazut constant din 1990, aproape nimeni nu mai citeste o carte interesanta, am pierdut batalia in fata sub-culturii imaginii si emotiei de moment. Internetul, Facebook-ul, televiziunile , transmit o informatie de slaba calitate, simplista, insa incarcata cu o doza suficienta de manipulare aproape insesizabila, reprezentand anumite interese. Sunt din pacate, multi romani care voteaza numai dupa ce stiu de pe Facebook sau de la televizor.

A devenit nerentabil politic sa incerci sa spui lucrurilor pe nume, nimeni sau aproape nimeni nu vrea sa asculte si sa accepte adevaruri incomode, moderate, toti vor certitudini, formule radicale, simple. Populismul este marfa politica a zilelor noastre. Se vinde si se vinde bine de tot, chiar daca este este un produs submediocru intelectual, frumos ambalat si pare, doar pare, sa rezolve o diversitate de probleme ale societatii. Toti populistii te asigura ca iti vor binele, trebuie numai sa pui stampila pe ei si sa-i votezi. Atat si nimic mai mult, dupa, nu mai au nevoie de tine, de restul se ocupa ei dupa aceea.

Populistii iti vor spune, gata ajunge cu „haosul”, este momentul ca ordinea si disciplina sa se instaleze. In prima faza, adeptii vor jubila, este normal sa fie asa, principiile si liderii lor au iesit invingatori si le vor da peste nas celor invinsi, pe care oricum ii urau. Tu, care ai votat populistii, te racoresti in prima faza. „Ciocul mic” strigi la invinsi acum noi suntem la putere. Dupa un timp cand lucrurile se vor mai linisti, vrei sa spui si tu ceva, sa ai si tu o parere, buna sau rea, parca incepi sa nu mai fii de acord cu unele masuri luate, dar este prea tarziu, autoritarismul s-a instaurat deja si tu ai fost pacalit.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta