Marea schimbare a inceput

Marea schimbare a inceput

Putini dintre noi intelegem, complexitatea schimbarilor prin care trecem astazi. Multi pun aceste schimbari si restrictii pe seama unei conspiratii mondiale pentru a stapani lumea, dar oare asa este? Probabil unii dintre noi isi inchipuie ca peste un timp, eventual chiar din acest an, ne vom intoarce linistiti la viata de dinaintea pandemiei, la obiceiurile […]

Putini dintre noi intelegem, complexitatea schimbarilor prin care trecem astazi. Multi pun aceste schimbari si restrictii pe seama unei conspiratii mondiale pentru a stapani lumea, dar oare asa este? Probabil unii dintre noi isi inchipuie ca peste un timp, eventual chiar din acest an, ne vom intoarce linistiti la viata de dinaintea pandemiei, la obiceiurile si bucuriile cotidiene, incercand sa ne inchipuim ca am dormit si am avut un cosmar urat. Nu se intampla asa ceva, schimbarea modului de viata a inceput deja din 2020.

Despre poluare si despre faptul ca planeta in care traim,nu mai poate sa asigure nevoile noastre, s-a tot vorbit in ultimii ani. Din pacate, cererea noastra pentru resurse depaseste cu mult posibilitatile de regenerare ale naturii. Vrem tot mai mult, lemn, zacaminte, poluam apele si asta numai pentru a sustine o societate de consum care se indreapta in acest mod spre pieire.

Noi toti am devenit sclavii unei prejudecati colective, sustinuta si de modul agresiv al canalelor de publicitate, care ne fac sa cumparam bunuri de care nu prea avem nevoie si care in scurt timp devin rable sau gunoaie.

Daca in trecut, producatorii se axau pe o asa zisa economie circulara in care nu conta numarul de produse vandute, ci conta durabilitatea lor, posibilitatea de a fi reparate, refolosite si in final posibilitatea de recuperare, reciclare a unei parti cat mai mari din materialele utilizate pentru producerea acestora, asistam de cateva decenii la un soi de economie liniara. Ce este aceasta? Un sistem in care clientii sunt proprietarii produsului fizic, iar producatorii  nu mai sunt responsabili de acest produs. Din aceasta cauza producatorii nu mai sunt interesati de a obtine un produs durabil, ci se bazeaza pe vanzarea unui numar cat mai mare de bunuri.

Totusi a privi economia circulara numai din punct de vedere al materialelor reciclabile, este in opinia mea o greseala, acest sistem economic trebuie sa fie menit in principal pentru schimbarea mentalitatii, obiceiurilor etc. Aceasta schimbare cred ca se va face treptat si gradual in urmatorii 20-30 de ani, iar aceasta perioada de astazi nu este decat inceputul resetarii. Probabil peste 30 de ani, putini vor mai fi aceia care isi vor mai permite sa detina in proprietate masini, deoarece politica preturilor si a impozitarii se va schimba radical. De exemplu un impozit „ecologic” va fi introdus. Pentru mobilitate se va asigura eficientizarea, transportului in comun. O alta schimbare o vad in folosirea aparatelor electronice sau electro-casnice, nu cred ca va mai exista notiunea de cumparare a acestora, inchirierea si probabil achitarea unei taxe de folosire a lor si posibilitatea de inlocuire cu altele noi de catre producator, in momentul cand acestea devin uzate moral si fizic va fi suficienta.

Prin aceste masuri care la prima vedere par de domeniul fantasticului, orasele si localitatile, vor reusi sa-si rezolve multiplele probleme cu care se confrunta in prezent, traficul infernal care genereaza poluarea aerului, nasinile care zac nefolosite pe strazi, problema gunoaielor si deseurilor, etc.

Schimbarea a inceput deja, marile proteste ale generatiei tinere impotriva poluarii si incalzirii globale incep sa aiba ecou. In viitor nu putem sti daca masurile care se vor lua, ne va face viata mai buna, sau mai rea, dar ceea ce stim sigur este ca va diferita mult de ceea ce este acum.


Distribuie articolul