Marile schimbari din Germania: alocatie lunara de 500 euro data parintilor pentru fiecare copil; salariul minim creste la 12 euro/ora

Marile schimbari din Germania: alocatie lunara de 500 euro data parintilor pentru fiecare copil; salariul minim creste la 12 euro/ora
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Marile schimbari din Germania: alocatie lunara de 500 euro data parintilor pentru fiecare copil; salariul minim creste la 12 euro/ora

( Mara Popescu – externe –AK-24 ) Noul guvern al Germaniei va depune juramantul miercuri, iar era Angelei Merkel va face loc oficial unei noi ere sub conducerea social-democratului Olaf Scholz. Noul guvern promite mari schimbari. „Coalitia semafor”, asa este denumit noul guvern, dupa culorile partidelor implicate: social-democratii (rosu), Liberalii (galben) si Verzii. Totul se […]

( Mara Popescu – externe –AK-24 )

Noul guvern al Germaniei va depune juramantul miercuri, iar era Angelei Merkel va face loc oficial unei noi ere sub conducerea social-democratului Olaf Scholz. Noul guvern promite mari schimbari.

„Coalitia semafor”, asa este denumit noul guvern, dupa culorile partidelor implicate: social-democratii (rosu), Liberalii (galben) si Verzii.

Totul se schimba din punct de vedere politic si, daca noul guvern isi va tine promisiunile, vor avea loc schimbari sociale de anvergura, noteaza BBC.

Principalele planuri ale celor trei partide:

Eliminarea treptata a carbunelui va fi accelerata, pana in 2030, fata de obiectivul anterior de 2038.

Pana in 2030, sursele regenerabile ar trebui sa asigure 80% din energia electrica a tarii.

Tot pana in 2030, coalitia doreste ca pe drumurile germane sa circule 15 milioane de vehicule electrice.

Exista, de asemenea, propuneri sociale semnificative si generoase: acces mai usor la ajutoare sociale si o crestere a salariului minim la 12 euro pe ora.

Actualul sistem de asistenta sociala pentru copii, Kindergeld – o plata lunara pentru fiecare copil catre parinti, care variaza in functie de venitul acestora – va fi inlocuit cu un nou sistem. Acesta ar urma sa ofere parintilor o plata lunara de 500 de euro pentru fiecare copil, indiferent de mijloacele acestora.

Acestea sunt politici care, potrivit unui sondaj recent, se bucura de un sprijin public considerabil.

Insa alegatorii par sa fie divizati in privinta altor planuri, cum ar fi legalizarea canabisului si propunerea coalitiei de a pune capat unei legi vechi care ii impiedica pe medici sa faca publicitate pentru serviciile de avort.

Exista si un plan de reducere a varstei de vot de la 18 la 16 ani, insa nu pare sa fi captat aspiratiile publicului. Doar 30% dintre respondentii la sondaj au aprobat aceasta idee.

O alta propunere s-ar putea dovedi si ea controversata, atat in tara, cat si in strainatate. Cele trei partide doresc sa revizuiasca complet sistemul de imigratie din Germania si sa reformeze politica de azil a UE.

Noul guvern doreste sa incurajeze imigratia, imbunatatind drepturile persoanelor care solicita azil aici si facilitand obtinerea cetateniei de catre straini.

In privinta politicii externe, nou guvern va avea o atitudine mai dura fata de tari precum Rusia si China.

Tratatul de coalitie se refera in mod specific la abuzurile privind drepturile omului in China.

In ceea ce priveste apararea, exista un angajament de crestere a cheltuielilor, desi obiectivul NATO de 2% din PIB nu este mentionat in mod specific.

Germania va continua sa faca parte din acordul NATO de partajare a armelor nucleare si va continua sa gazduiasca arme nucleare americane.

Multi arata ca, privita de la Washington, Paris sau Tokyo, administratia Scholz ar putea sa nu fie substantial diferita de cea a Angelei Merkel.


Distribuie articolul