Mihai Eminescu, cel mai celebru poet al României

Mihai Eminescu, cel mai celebru poet al României
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Mihai Eminescu, cel mai celebru poet al României

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), a fost un poet romantic târziu, cel mai cunoscut și mai influent poet român. Poezii celebre includ „Luceafărul” („Steaua de seară”), „Odă în metru antic” („Oda în metru antic”) și cei cinci „Scrisori” („Epistole/Satire”). Eminescu a activat în societatea literară „Junimea” și a fost redactor la […]

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), a fost un poet romantic târziu, cel mai cunoscut și mai influent poet român. Poezii celebre includ „Luceafărul” („Steaua de seară”), „Odă în metru antic” („Oda în metru antic”) și cei cinci „Scrisori” („Epistole/Satire”). Eminescu a activat în societatea literară „Junimea” și a fost redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator.

Nicolae Iorga, îl consideră pe Eminescu nașul limbii române moderne. Este celebrat în unanimitate drept cel mai mare și mai reprezentativ poet român. Poeziile sale acoperă o gamă largă de teme, de la natură și dragoste până la istorie și comentarii sociale.Anii copilăriei au fost evocați în poezia sa de mai târziu cu profundă nostalgie.    Eminescu a fost influențat de opera lui Arthur Schopenhauer, iar unii au sugerat că cel mai faimos poem al său, „Luceafărul”, include elemente ale cosmogoniei vedice. Poeziile lui Eminescu au fost traduse în peste 60 de limbi.

Născut la 15 ianuarie 1850, la Ipotești, pe atunci parte a Imperiului Otoman, acum sat în județul Suceava, Mihai Eminescu a fost probabil cel mai prolific și talentat poet al generației sale — a publicat prima poezie la 16 ani — și este venerat de către mulți critici și cititori ca poet național, totuși, cu toată onestitatea, statutul său a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani. Se consideră că a schimbat atât forma, cât și conținutul poeziei românești, influențând puternic generațiile următoare de poeți.

Eminescu și-a început studiile la Cernăuți (pe atunci aparținând Imperiului Austriac, acum în Ucraina), iar după câțiva ani în care a cutreierat țara cu diferite companii de teatru, lucrând ca sufletor și copist, și-a continuat studiile la Berlin și Viena, citind Filosofie și Drept.

În anii universitari, Mihai Eminescu s-a implicat în scena literară și a fost un colaborator frecvent la diferite reviste și publicații literare, fiind puternic influențat de filosofia germană și literatura occidentală. Legătura sa cea mai notabilă a fost însă cu societatea literară Junimea , înființată la Iași în 1863, care este considerată cea mai influentă asociație intelectuală și politică a secolului al XIX-lea și care a contribuit la stabilirea bazei culturii românești moderne.

După terminarea studiilor, s-a întors în România, având diverse locuri de muncă, de la bibliotecar universitar la jurnalist și redactor-șef, continuând să scrie și să publice poezie. În 1883, anul publicării lui cea mai cunoscută poezie, Luceafărul (Steaua serii), a dat semne de instabilitate psihică și a fost internat pentru prima dată într-un sanatoriu de psihiatrie. Mai târziu a fost diagnosticat cu psihoză maniaco-depresivă, iar în următorii 6 ani s-a mutat dintr-o instituție psihică în alta, și a murit la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, lăsând în urmă o uriașă teorie a conspirației, care afirma că a fost otrăvit intenționat. cu mercur pentru articolele sale politice ascuțite care au scos la iveală și au enervat anumite personalități politice ale epocii.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta