Ministrul Dezvoltării a semnat finanțarea pentru „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”!

Ministrul Dezvoltării a semnat finanțarea pentru „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Ministrul Dezvoltării a semnat finanțarea pentru „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”!

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui ) Aflat în faza de precontractuală încă de la începutul lui ianuarie, obiectivul de investiții „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad” va fi implementat cu siguranță. După câteva luni de așteptare, ieri, 7 iunie, a fost semnat contractul de finanțare al investiției ce cuprinde patru […]

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui )

Aflat în faza de precontractuală încă de la începutul lui ianuarie, obiectivul de investiții „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad” va fi implementat cu siguranță. După câteva luni de așteptare, ieri, 7 iunie, a fost semnat contractul de finanțare al investiției ce cuprinde patru proiecte distincte, în speță „Reabilitarea Grădinii Publice”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea sălii de sport”, „Modernizarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2” și „Construire Centru de zi pentru persoanele vârstnice”.

Anunțul a fost făcut public chiar ieri, de către Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a precizat că a semnat 14 contracte de finanțare, în valoare totală de 184.451.831,75 lei, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, derulat de Ministerul Dezvoltării.

„Dintre acestea, opt proiecte vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale și socio-culturale, precum și creșterea eficienței energetice în următoarele localități: • municipiul Bârlad (județ Vaslui), pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale, educaţionale şi recreative, va beneficia de suma de 28.044.676,84 lei; • oraşul Însurăţei (județ Brăila) va beneficia de 26.638.639,42 lei pentru construirea unui centru cultural pentru tineret şi modernizarea unor străzi; • comuna Ogra (județ Mureş), pentru schimbarea destinaţiei unui dispensar în centru comunitar integrat, va beneficia de 739.800,16 lei; • oraşul Luduş (județ Mureş) va beneficia de 1.640.958,50 lei pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri rezidenţiale situate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 19; • judeţul Vrancea, pentru reabilitarea energetică a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din municipiul Focşani, va beneficia de 2.720.211,75 lei; • municipiul Miercurea Ciuc (județ Harghita) va beneficia de 6.225.323,84 lei pentru reabilitarea termică a trei blocuri de locuinţe, în vederea ridicării performanţei energetice; • municipiul Sfântu Gheorghe (județ Covasna), pentru lucrări de reabilitare termică a blocului de locuinţe 7 (sc. A şi B), situat pe Strada Libertăţii, va beneficia de suma de 1.227.801,34 lei; • satul Teliţa din comuna Frecăţei (județ Tulcea) va beneficia de 23.923.564,42 lei pentru consolidarea, restaurarea şi valorificarea Bisericii Mari – „Monument istoric” şi realizarea lucrărilor conexe aferente. Alte şase proiecte au ca obiectiv creşterea competitivităţii unor firme, prin extinderea capacităţii de producţie şi diversificarea activităţilor”, spune ministrul Cseke Attila.

În ceea ce privește obiectivul de investiții „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”, trebuie spus că va fi finanțat cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea 9b – „Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”. Din valoarea totală a investiției (28.044.676,84 lei cu TVA), suma de 23.279.764,89 lei reprezintă valoarea eligibilă, iar 4.764.911,95 lei reprezintă valoarea neeligibilă.

Odată semnat contractul de finanțare, autoritățile locale bârlădene pot declanșa procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor prevăzute în contract. Cu atât mai mult cu cât, în urmă cu o lună, a fost lansată licitația pentru proiectarea obiectivelor de investiții din cadrul proiectului integrat „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”. În total, au fost depuse cinci oferte din partea a 13 firme, distribuite în patru ofertanți unici și o asociere. În prezent, procedura se află în faza de evaluare tehnică și financiară, urmând ca, în scurt timp, să fie desemnat câștigătorul.

Din cele patru proiecte distincte, cel mai important este cel referitor la „Reabilitarea Grădinii Publice”. Acesta presupune modernizarea unei suprafațe de 11,6 hectare din totalul de 17,49 hectare. Printre lucrările preconizate a se realiza în vederea „împrospătării” cam singurei atracții turistice din oraș se numără reamenajarea aleilor existente (12.575 mp); amenajarea de noi alei (4.000 mp); amenajarea aleilor principale pavate cu bitum (pentru role și cărucioare copii) – 1.212 mp; reabilitarea acceselor (3 bucăți); pistă biciclete (1.135 mp); pistă alergare (1.126 mp). De asemenea, se dorește instalarea unui sistem de iluminat pe aleile secundare (80 bucăți); a unui sistem de irigat – irigație prin aspersie (8.000 mp), a unui sistem de irigat – irigație cu hidranți (50 bucăți); a unui sistem de irigat – grup pompare (o bucată); amenajarea unui loc de joacă inclusiv amplasarea unor echipamente de joacă pentru copii cu dizabilități și echipamente fitness pentru adulți cu dizabilități (o bucată). Nu în ultimul rând, se vrea amenajarea unui lac (586 mp); amenajarea unui bazin de liniștire (320 mp), instalație Wifi pentru tot parcul 15 hotspoturi (15 zone); dotări urbane – bănci noi (50 bucăți), dorări urbane – pergole (10 bucăți) și dotări urbane – coșuri de gunoi (50 bucăți).


Distribuie articolul