Mintea cea de pe urma

Mintea cea de pe urma

Romanul cand doreste sa-si ascunda defectele, o face pe desteptul. Exista nenumarate parabole, create de romani, pentru a-si camufla defectele.  De exemplu:  „Suntem saraci fiinca suntem prosti, dar in acelasi timp suntem prosti deoarece suntem saraci”. Este ca romanul este “destept”. Astazi vedem si simtim pe pielea noastra cu totii la ce ne-a adus aceasta […]

Romanul cand doreste sa-si ascunda defectele, o face pe desteptul. Exista nenumarate parabole, create de romani, pentru a-si camufla defectele.  De exemplu:  „Suntem saraci fiinca suntem prosti, dar in acelasi timp suntem prosti deoarece suntem saraci”. Este ca romanul este “destept”. Astazi vedem si simtim pe pielea noastra cu totii la ce ne-a adus aceasta “desteptaciune statala”.

Cred ca sunteti in asentiment cu mine ca saracia noastra vine din cauza fricii. Din frica amestecata cu toate celelalte. Ceausescu demult s-a facut oale si ulcele, iar noi continuam sa tremuram de frica in fata unui sefulet de doi bani, nu mai vorbesc ca in fata un sef mai mare ne prosternam. Ca sa ne inabusim frica, sau ca sa ne capatuim cu vreo slujba mai calduta, ii adulam pur si simplu pe cei mai mari in functie ca noi. In concluzie o natiune care nu are curaj, dar are din belsug “calitatile “ enumerate mai sus , nu are cum sa ajunga o natiune puternica si prospera.

Am sperat si am crezut, ca dupa caderea regimului Ceausescu in iarna anului 1989, romanii vor deveni altii, demni, plini de curaj, dornici si capabili sa-si schimbe destinul. Din pacate nu s-a intamplat acest lucru.

Ca atare, este greu de tinut piept problemelor care au aparut si care inevitabil vor mai apare, cetatenul simplu in asemenea conditii nu are nici o sansa de a-si apara drepturile. La primarii si in institutiile de stat este la mare voga “cumatrismul”, se aduc persoane incompetente si necalificate in institutiile de stat, in timp ce altii, tineri, isi tocesc coatele si mintea, ani intregi in facultati sa invete o meserie, neavand nici o sansa sa prinda un post daca nu este cumatrul sau finul cuiva, iar oamenii cu practica si competenti sunt fortati sa demisioneze sau dati afara, cedand locul “cumatrilor” sau “finilor” primarului sau sefului local.

In asemenea conditii daca vom continua cu aceeasi practica nu ma pot abtine sa nu exclam cu amaraciune : “ Vai de steaua noastra!”


Distribuie articolul