Mintea oamenilor, are nevoie de explicatii !!!

Mintea oamenilor,  are nevoie de explicatii !!!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Mintea oamenilor, are nevoie de explicatii !!!

  Prin filmele SF, mai ales în cele proaste, în anii ’50 și ’60 exista un clișeu amuzant: când erau confruntați cu un paradox sau o situație care depășea capacitatea inteligenței lor artificiale, roboții începeau să repete ceva de genul „does not compute”, de cele mai multe ori le ieșea fum de pe undeva și […]

  Prin filmele SF, mai ales în cele proaste, în anii ’50 și ’60 exista un clișeu amuzant: când erau confruntați cu un paradox sau o situație care depășea capacitatea inteligenței lor artificiale, roboții începeau să repete ceva de genul „does not compute”, de cele mai multe ori le ieșea fum de pe undeva și se mișcau necontrolat.  

În lumea tot mai dinamică și complexă în care trăim, intelectul uman e pus frecvent în situații comparabile doar că mintea umană a învățat să dezvolte mecanisme de protecție care evită situaţiile jenante când ne-ar ieși fum prin urechi.

 În lipsa înțelepciunii, a educației și a disciplinei, mintea a învățat să producă mitologii. Și nu folosesc cuvântul în sensul poveștilor cu zei și alte ființe imaginare (deși pot fi și așa ceva) ci în sensul mai larg al unor scenarii care să ofere presupuse explicații pentru situația dată. Evident, fiind implicată în proces, mintea folosește prilejul și pentru a lucra în propriul folos.  Aici se găsesc rădăcinile teoriei conspirației.

In concluzie, mintea are nevoie de explicații – și se va mulțumi cu o pseudo-explicaţie, oricât de fantezistă, preferând-o spaimei produse de lipsa uneia.

Mintea vrea să evite responsabilitatea și sentimentul vinovăției – va prefera să găsească în afara ei vinovați pentru nerealizările din viață, forțe oculte, organizații secrete și, în general, o întreagă lume ostilă şi răuvoitoare.

Mintea are nevoie de un sens al vieţii și se pare că simpla idee că Dumnezeu ar avea un plan cu fiecare în parte, nu mai satisface. Ideea că cineva vrea să te controleze sau chiar să te extermine pare să confere vieții o importanță, o semnificație, un sens cu care mintea e mult mai satisfăcută.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta