Mioritic vs Miorlait!!!

Mioritic vs Miorlait!!!
The Arch of Triumph (Arcul de Triumf) from Bucharest Romania, National Day with romanian flags, view from Kisseleff Avenue.

 Viata noastra, a tuturor,  este o cursa, iar la capatul ei fiecare dintre noi vine cu rezultatele si realizarile personale. Cand este vorba de viata unui om nu exista rezultate colective.  Performantele, esecurile, sacrificiile, totul , dar totul este strict individual. De o buna bucata de vreme, unii romani au inceput sa strambe din nas […]

 Viata noastra, a tuturor,  este o cursa, iar la capatul ei fiecare dintre noi vine cu rezultatele si realizarile personale. Cand este vorba de viata unui om nu exista rezultate colective.  Performantele, esecurile, sacrificiile, totul , dar totul este strict individual.

De o buna bucata de vreme, unii romani au inceput sa strambe din nas si sa condamne mioriticul, pe care-l considera vinovat de toate nenorocirile si esecurile noastre ca natie, acestia considerand filozofia mioritica opusa pragmatismului si europenismului.

Rezultatul se vede, in Romania a aparut un soi de “roman universal”, care nu se revedinca din bazinul spiritual al neamului sau. Acestor “romani universali” le este pur si simplu rusine de opincile purtate de tarani si de colindele romanesti cantate de Stefan Hrusca. Cel mai autentic si iubit poet roman din toate timpurile, Mihai Eminescu, este declarat de acestia poet incremenit in proiect nationalist. Cred ca asistam, iar unii chiar participa la o cursa contracronometru de demolare a tot ceea ce formeaza fiinta noastra interna.

Uneori ma intreb, cine ne-a bagat in cap tampenia ca a fi mioritic reprezinta un defect national? De ce punem semnul egalitatii intre mioritic si miorlait? Pe noi, nu mioriticul ne distruge, ne distruge cinismul inteles ca antipod al omeniei. Deoarece romanul a inceput sa devina un produs contrafacut, modificat genetic, sa incercam sa descoperim cauza acestei transformari. Renuntarea la istoria si miturile noastre nationale si inlocuirea acestora cu surogate de import, care nu au radacini in esenta fiintei noastre mioritice, reprezinta principala cauza a transformarii .

Deoarece sunt un om care nu am probleme cu pozitionarea mea in raport cu istoria si miturile noastre nationale, accept fara probleme insinuarile de patriot si nationalist. In fata judecatii lui Dumnezeu, dupa ce voi ajunge la capatul drumului, eu personal voi merge ca parte a poporului roman din care fac parte cu mandrie si onoare si nu ca reprezentant al UE, NATO, sau mai stiu eu ce entitate universala se va mai inventa.


Distribuie articolul