Mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă – amprenta olfactivă a casei

Mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă – amprenta olfactivă a casei
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Mirosuri naturale şi proaspete în locuinţă – amprenta olfactivă a casei

Este esenţial, aşadar, să fim atenţi la calitatea aerului din locuinţă, cu atât mai mult cu cât aceasta poate fi influenţată (şi nu în bine) de materialele din care este confecţionată mobila, de vopselurile folosite, de produsele utilizate pentru curăţenie, de praf, de diverşi alţi poluanţi (ceară, lacuri, ambalaje, produse cosmetice, detergenti etc.), care pot […]

Este esenţial, aşadar, să fim atenţi la calitatea aerului din locuinţă, cu atât mai mult cu cât aceasta poate fi influenţată (şi nu în bine) de materialele din care este confecţionată mobila, de vopselurile folosite, de produsele utilizate pentru curăţenie, de praf, de diverşi alţi poluanţi (ceară, lacuri, ambalaje, produse cosmetice, detergenti etc.), care pot provoca dureri de cap, iritaţii ale căilor respiratorii, inclusiv modificări ale structurii celulare.

Aerisirea zilnică a locuinţei – este prima condiţie pentru calitatea aerului din interior. Aerisirea se va face de cel puţin două ori zilnic, dimineaţa şi seara, câte 15 – 20 de minute, inclusiv în timpul iernii, cu atât mai mult cu cât astăzi se construiesc locuinţe cât mai bine izolate, care să conserve căldura in anotimpul rece. Dispozitivele de încălzire fac ca aerul să fie mai uscat, ceea ce induce o stare de oboseală inexplicabilă, precum şi senzaţia de gât uscat, tuse, dureri de cap, nas înfundat.

În plus, praful, chiar dacă insesizabil, scade imunitatea şi alterează activitatea cerebrală, poate genera viroze respiratorii. Se va aerisi întreaga locuinţă, nu numai camera de zi sau dormitorul, iar în încăperile în care funcţionează calculatoare sau alte dispozitive, este recomandat ca aerisirea să se facă şi mai des. Ferestrele trebuie să fie larg deschise, în acelaşi timp cu o uşă, pentru a se face curent, altfel circulaţia aerului nu va fi corectă. Un dezumidificator (silenţios şi mobil) poate fi, de asemenea, de folos, deoarece extrage excesul de umiditate din aer şi din pereţi.

Uleiuri esenţiale pentru mirosuri plăcute, calmante – unul dintre sfaturi şi cel mai simplu mod de a ne bucura, în interior, de aromele deosebite ale uleiurilor esenţiale este să confecţionăm un ornament dintr-un mic coş în care să punem câteva conuri de brad sau de pin, peste care să turnăm două-trei picături (nu mai mult, pentru ca mirosul să fie discret) de ulei esenţial de pin, brad, lavandă, scorţişoară, salvie, paciuli, lemn de santal sau alta mireasmă care ne este pe plac. Din când în când se poate schimba locul ornamentului, pentru o mai bună distribuire a aromei în încăpere.

Uleiurile esenţiale (câteva picături) se pot folosi şi în vasul de apă al fierului de călcat, aromele răspândindu-se şi în încăpere, dar parfumând şi rufele care vor conserva mirosul şi în şifonier.

Bicarbonatul de sodiu – este un produs care se găseşte în orice gospodărie, un ingredient pentru gătit, dar care are şi proprietatea excepţională de a înlătura mirosurile neplăcute din casă. Se poate folosi pentru a spăla frigiderul, în combinaţie cu puţin oţet alb, dar şi pentru a elimina mirosul neplăcut emanat de ţevile de scurgere de la chiuvete şi cadă, preparându-se un amestec de bicarbonat de sodiu, sare şi oţet. Se toarnă apoi zeama de la două lămâi pe ţevile respective, se lasă să acţioneze câteva minute şi se clăteşte bine cu apă.

Aceeaşi soluţie se poate utiliza şi pentru a îndepărta mirosul litierei animalelor de companie. Covoarele se pot curăţa cu praf de bicarbonat de sodiu, pudrate seara şi aspirate a doua zi. Mirosurile dispar în totalitate. Bicarbonatul de sodiu este recomandat şi pentru eliminarea mirosurilor din încălţăminte. Acelaşi efect se obţine folosind şi câteva picături de ulei de mentă puse pe branţuri.

Covoarele parfumate – reprezintă o altă soluţie de a schimba în mod plăcut atmosfera din casă. Se ştie că, frecvent, covoarele pot capta mirosurile neplăcute din interior. Această problemă se poate rezolva, asigurând şi o atmosferă proaspătă în locuinţă, presărând peste covoare un amestec dintr-o lingură de borax, o lingură de praf de copt şi câteva picături din uleiul esenţial preferat. Se lasa să acţioneze 15 – 20 de minute, după care se curăţă cu aspiratorul.

Baia – este un spaţiu important din locuinţă, unde, de asemenea, trebuie acordată o atenţie deosebită curăţeniei şi aerului proaspăt. Ca şi celelalte încăperi, baia va fi aerisita zilnic, câte 20 – 30 de minute. Prosoapele trebuie să fie mereu uscate după folosire şi schimbate des, pentru a se evita mirosurile neplăcute. Săpunurile trebuie alese cu atenţie, în funcţie de parfumul preferat, pentru că mirosul pe care îl degajă se va simţi în aerul din încăpere. În vasul de toaletă se poate pune puţin detergent lichid, iar pe peria de toaletă se pot pune câteva picături de ulei esenţial.

Bicarbonatul de sodiu este foarte util şi pentru baie, deoarece nu numai că elimină mirosurile, dar curăţă foarte bine suprafeţele, pus în puţină apă caldă, lăsat să acţioneze şi ştergând apoi zona respectivă. Lămâia este şi ea un detergent natural puternic, datorită acidului citric. Se poate freca peste tot, după ce suprafeţele s-au spălat cu detergent obişnuit. În acest fel, efectul de curăţenie va fi mai lung. Şi în baie se pot folosi, cu succes, uleiurile esenţiale. Se poate îmbiba un disc de demachiere cu câteva picături din uleiul preferat, după care se pune într-un colţ al încăperii sau în recipientul periuţei de dinţi.

Aşadar, cu mijloace simple, dar eficace, vom reuşi să dăm stralucire si personalitate casei in care locuim, să facem din aceasta locul in care ne intoarcem de fiecare dată cu plăcere si, mai ales, să fim sănătoşi, pentru că, aşa cum spune un vechi proverb grecesc, “Curățenia este jumătate din sănătate”.

 


Distribuie articolul