Nava inchisoare HMP Weare

Nava inchisoare HMP Weare

Pentru a rezolva problema infractorilor, fiecare tara isi elaboreaza propria strategie pentru a tine infractorii dupa gratii. O metoda inedita este de a folosi unele nave ca inchisori plutitoare. In lume exista multe tari care folosesc vapoare pentru a tine dupa gratii persoanele condamnate. Marea Britanie a detinut pana de curand o singura nava inchisoare […]

Pentru a rezolva problema infractorilor, fiecare tara isi elaboreaza propria strategie pentru a tine infractorii dupa gratii. O metoda inedita este de a folosi unele nave ca inchisori plutitoare. In lume exista multe tari care folosesc vapoare pentru a tine dupa gratii persoanele condamnate. Marea Britanie a detinut pana de curand o singura nava inchisoare denumita, HMP  Weare.

Initial aceasta nava construita in Suedia, a fost achizitionata de statul englez la inceputul anului 1980 si folosita in timpul razboiului din insulele Falkland. Mai tarziu a fost vanduta catre SUA, care a inceput sa o foloseasca ca nava inchisoare. In anul 1997 nava a fost revanduta de catre SUA fostilor proprietari din Marea Britanie, pentru a fi folosita tot ca nava inchisoare. Rolul navei era de a gazdui infractorii pentru un interval de timp limitat, astfel incat sa se atenueze supraaglomerarea din inchisori.

In intervalul de timp 1997-2005, HMP Weare a activat ca inchisoare in Portland, avand inchise circa 400 de persoane condamnate. Un aspect important, vasul a oferit oportunitati de angajare pentru locuitorii din Portland. Deoarece in anul 2005 au fost mai multe proteste impotriva utilizarii navei drept inchisoare, statul englez a luat hotararea de a revoca oficial acest statut al vaporului. Unul dintre motivele invocate a fost si lipsa oportunitatilor de recreere si a spatiului de locuit pentru detinuti.

In Marea Britanie, infractorii sunt clasificati pe patru nivele distincte, astfel infractorii criminali sau periculosi sunt in cadrul nivelurilor A si B. Nivelurile C si D sunt pentru infractorii care comit infractiuni minore sau pentru delicventii minori. Nava inchisoare era atribuita pentru infractorii aflati la nivelul C.

Astazi nava HPM Weare se afla dupa achizitionare in cadrul unei multinationale africane, care activeaza in domeniul petrolier si este folosita ca nava de cazare pentru muncitorii care activeaza pe platforme petroliere.

In ultimii ani, au aparut diverse sugestii ca navele inchisoare sa fie reintroduse in Anglia. Partidul Conservator, pare sa fie destul de incantat de ideea reactivarii inchisorilor plutitoare. Daca se va materializa, sau nu aceasta initiativa , ramane de vazut.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta