În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, SUA au creat în rândurile Marinei Militare trupe speciale care trebuiau să îndeplinească misiuni de recunoaştere pe coastele marine pentru a transmite informaţii și a facilita debarcarea de soldați și de echipament militar. Astfel iau naștere formaţiunile Navy Scouts & Raiders, Naval Combat Demolition Unit și Underwater Demolition Teams (UDT). Marina militară americană a continuat să îşi antreneze forţele speciale, mai ales că au fost folosite şi în războiul din Coreea, dar adevăratul botez al trupelor Navy Seals avea să aibă loc în războiul din Vietnam. Acesta marchează prima apariţie a trupelor speciale din marina miliară americană sub denumirea completă de United States Navy’s Sea, Air and Land Teams sau pe scurt Navy Seals, fiind unitate cea mai importantă şi eficientă forţă de intervenţie din cadrul Naval Special Warfare Command. Operaţiunile deosebit de dificile pe care le-au purtat trupele Navy Seals în Vietnam aveau curând să le atragă denumirea de „demoni cu feţele verzi” în rândul nord vietnamezilor, trimitere directă la culoarea vopselei de camuflaj folosită de comando-urile Seals în junglă. Succesul acţiunilor soldaţilor din Seals a atras atenţia imediat și a CIA care va apela tot mai frecvent la aceste trupe pentru o serie de asasinate cărora le-au căzut victime numeroşi ofiţeri din cadrul Armatei Nord-Vietnameze, alături de simpatizanţi ai Viet Cong-ului.
Soldații din armata americană care vor să se alăture trupelor Seals trebuie să treacă de un stagiu de pregătire de 26 de săptămâni ținut la Centrul Special de Luptă Navală (Naval Special Warfare Center) din California. Din cauza durităţii antrenamentelor multi cursanţi renunţă încă din prima săptămână. Tradiţia cere ca cel care renunţă să îşi scoată casca şi să o depună lângă un stâlp de care e legat un clopot şi sa tragă clopotul de trei ori. Cei care au trecut de acest test urmează o altă etapă de pregătire de 14 luni, perioadă în care sunt antrenate şi şlefuite tehnicile de luptă sub apă, autoapărare, sunt dezvoltate capabilitățile de lucru cu explozibil în cele mai diverse condiţii, sunt învăţaţi să se orienteze oriunde pe Terra şi să supravieţuiască în toate tipurile de mediu înconjurător. Rolul trupelor Seals este de a purta operaţiuni clandestine în spatele liniilor inamice, de a captura sau distruge ţinte inamice în condiţii aproape imposibile, lichidează ţinte vii atunci când acestea se consideră în maximă siguranţă. Salvează ostatici atunci când nimeni nu mai credea în şansele lor. Din punct de vedere financiar, sunt retribuiţi cu solda obişnuită, la care se adaugă însă numeroasele sporuri de periculozitate şi bonusuri consistente pentru îndeplinirea misiunilor. Pe lângă aceşti bani, soldatul Seals primeşte în plus suma de 15.000 dolari anual, doar pentru faptul că activează în această unitate de prestigiu internaţional. US Navy Seals operează în mod obişnuit cu opt echipe de intervenţie, numerotate SEAL Team 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 și 10.
Numele lor oficial este U.S. Army Special Forces- Forţele Speciale Armate SUA, însă sunt mai cunoscuţi sub denumirea de Beretele Verzi. Este cea mai adaptabilă şi specializată unitate a armatei S.U.A, alcătuită din echipe de 12 oameni, fiecare având un rol foarte bine delimitat. Unitatea a luat fiinţă în anul 1956. În afară de tacticele de lupta şi recunoaştere, Beretele Verzi învaţă limbi străine, cultură, diplomaţie, război psihologic, dezinformare şi politică.
Candidaţii la această unitate de elită sunt recrutaţi din rândul armatei SUA, și din Garda Naţională. Antrenamentul specific durează între 55-95 săptămîni. Beretele verzi operează cu precădere în spatele liniilor inamice şi sunt antrenaţi în tehnici de supravieţuire. După terminarea cu succes a acestui curs, candidatul este eligibil să aplice la noi antrenamente de aptitudini avansate cum ar fi: cursul de paraşutism militar, cursul de scafandru de lupta sau cursul de lunetist al forţelor speciale. Beretele Verzi au acces la o gamă largă de armament însă de obicei folosesc armamentul standard al armatei SUA. Aceşti soldaţi neconvenţionali luptă în Afganistan, antrenează trupele irakiene şi grupările para-militare din Columbia care fac politica S.U.A. Motto-ul lor este ,,de opresso liber“.
,,1st Special Operational Detachment-Delta (Airborne) 1/st SFOD (A)“ este denumirea oficială a trupelor de intervenție specială Delta Force, fiind înfiinţate din ordinul preşedintelui american Jimmy Carter. Cel care s-a ocupat la început de pregătirea și antrenarea acestei unităţi de elită a fost colonelul Charles Beckwith, un veteran al războiului din Vietnam, care a fost şi ofiţerul de legătură cu trupele speciale britanice S.A.S, de unde a şi preluat modelul de organizare.
Există puţine informaţii despre această unitate, iar ele provin în general doar sub protecţia anonimatului de la foştii militari. Soldaţii sunt recrutaţi din armata terestră, Beretele Verzi, unităţile rangers aeropurtate şi puşcaşii marini. Centrul de antrenament este la Fort Bragg în Carolina de Nord. Antrenamentul constă în probe fizice, folosirea diferitelor tipuri de arme de foc, explozibili, tehnici de infiltrare, paraşutism, cursuri de scafandri şi arte marţiale. Poartă foarte rar uniforme militare, fără însemne distinctive sau nume pentru a nu fi deconspiraţi. Delta Force duce un războiul neconvenţional şi aplică tactici neortodoxe împotriva teroriştilor. Ei au mână liberă să-i asasineze pe cei care pun în pericol viaţa cetăţenilor americani. Acţionează în grupe mici de patru-cinci oameni.
( Ciprian Stoleru – Historia )