Neanderthalienii, rudele noastre umane disparute

Neanderthalienii,  rudele noastre umane disparute
ancient primitive caveman render 3d
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Neanderthalienii, rudele noastre umane disparute

Multi dintre semenii nostri  cred ca Homo sapiens sunt singurii oameni care au pasit vreodata pe Pamant. Totusi, acest lucru nu este adevarat. Din motive inca neelucidate, se intampla sa fim singura specie umana ramasa. Stim cu totii imaginea familiara al unei maimute care evolueaza intr-un Homo sapiens, aratandu-ne ca evolutia omului a fost una […]

Multi dintre semenii nostri  cred ca Homo sapiens sunt singurii oameni care au pasit vreodata pe Pamant. Totusi, acest lucru nu este adevarat. Din motive inca neelucidate, se intampla sa fim singura specie umana ramasa. Stim cu totii imaginea familiara al unei maimute care evolueaza intr-un Homo sapiens, aratandu-ne ca evolutia omului a fost una liniara. Ultimele descoperiri si ipoteze ne arata un Pamant care a fost casa mai multor specii umane, iar noi am evoluat alaturi de acei oameni si nu direct din ei.

Intrebarea fireasca care urmeaza este, daca acele specii umane acum disparute erau fratii si surorile noastre arhaice, sau niste veri mai indepartati ? Sa urmarim de exemplu Neanderthalienii, sunt oare rudele noastre cele mai apropiate, sunt o specie separata, diferita, sau ar trebui considerata o subspecie ?

Biologic fiecare organism este cunoscut prin doi termeni : genul si specia.  Acesti termeni functioneaza la fel ca numele si prenumele fiecaruia. Genul poate fi echivalent cu numele de familie, in timp ce termenul specie este unicat pentru fiecare grup de organisme vii, la fel prenumele. Specia mai poate fi definita ca fiind grupul capabil sa se incruciseze pentru a da nastere la urmasi capabili sa se reproduca, cu toate acestea nu este valabila in toate cazurile.

De exemplu cum incercati sa clasificati urmasul dintre incrucisarea unui cal cu un magar?

Desigur este vorba de catar, un animal care pastreaza caracteristici fizice similar calului si magarului, animale care in mod normal nu prezinta inclinatii sexuale naturale  unul fata de celalalt. Pot exista totusi situatii in care calul si magarul sunt fortati sa se incruciseze, iar descendentii lor numiti catari sunt sterili, de aici tragem concluzia ca magarul si calul sunt specii diferite. Daca ar fi sa fiu rautacios m-as gandi la viata noastra politica din Romania si mai precis la fortarea incrucisarii dintre PNL si PSD, care precum magarul si calul nu prezinta natural inclinatii sexuale si de aici descendentul lor catarul este steril din punct de vedere reproductiv.

Dar sa ne intoarcem la subiectul articolului. Cu aproximativ 2,4 milioane de ani in urma, Homo Sapiens  a aparut prima oara in Africa de Est, iar 400.000 de ani mai tarziu a  inceput sa se aventureze in Europa si Asia. In Europa oamenii moderni s-au intalnit cu neanderthalienii ( le spunem asa, deoarece osemintele lor au fost descoperite pentru prima oara in Germania, in tinutul Neander in Thal adica in vale. Deci osemintele descoperite sunt din Valea Neander ). Neanderthalienii erau oameni mult mai robusti, cu membre mai scurte si mai musculosi in raport cu Homo Sapiens. Aveau fruntea ceva mai mare, iar barbia si fruntea erau inclinate abrupt, nasul fiind mult mai mare fata de oamenii moderni, in schimb aveau un creier mai mare in baza masuratorilor craniului, dar nivelul de inteligenta al acestora nu a putut fi stabilit.

Pana la urma neantderthalienii au fost specie sau subspecie? Nimeni nu poate raspunde, iar teoriile sunt impartite. Multa vreme cercetatorii au considerat neanderthalienii ca fiind o specie diferita de Homo Sapiens, acest lucru s-a datorat si lipsei de dovezi clare care sa indice tendintele de imperechere intre cele doua grupuri, iar savantii au preferat pur si simplu sa le clasifice ca fiind doua specii diferite. Sa nu uitam totusi ca termenul de specie nu este universal acceptat, exemplul incrucisarilor  calului si magarului este edificator.

Exista doua teorii care pot raspunde la dilema disparitiei neanderthalienilor. Prima teorie sugereaza ca Homo Sapiens s-a inmultit prin incrucisarea cu acestia, fuzionand. Aceasta teorie poarta numele de „Teoria Incrucisarii”.  A doua teorie, sau „Teoria Inlocuirii”, sustine ca Homo Sapiens nu ar fi avut deloc interes sexual fata de neanderthalieni, din cauza anatomiei si obiceiurilor fizice diferite, iar acestia ar fi cazut prada selectiei naturale si nu au putut supravietui, sau Homo Sapiens fiind evoluat cultural i-a condus pe acestia la disparitie.

Cine ar fi castigat intr-o lupta, Homo Sapiens sau omul din Neanderthal ?  La evolutie sigur i-am batut. Dar cum ramane cu pumnii ?

Ideea mi-a venit in urma vizionarii de pe canalele Discovery a cercetarii luptelor dintre diverse specii care in mod normal nu aveau tangente unele cu celalalte.

Daca este sa luam in calcul numai forta fizica, omul din Neanderthal ar avea un avantaj clar asupra adversarului sau Homo Sapiens. Cercetarea anatomiei neandertalienilor a indicat clar forta de care dadeau dovada acestia, bratele lor musculoase indicau rezultatul unei vieti petrecute injunghiind pan ala moarte mamutii lanosi si alte mamifere contemporane cu ei.  Neanderthalienii  au dezvoltat si muschi puternici datorita faptulu ca erau nevoiti sa tarasca pana la 50 de kilograme de carne, pe distante mari pana la familiile lor. Fiind scunzi, s-a stabilit ca barbatii neanderthalieni aveau in medie o inaltime de 1,68 metri, iar femeile 1,58 metri, fiind robusti aveau si un centru de greutate mai jos decat Homo Sapiens care erau inalti, ceea ce i-ar fi facut luptatori puternici. Armele folosite de acestia erau in general topoarele si cutitele din piatra.

Intr-o lupta de contact este clar ca omul din Neanderthal ar fi iesit invingator. Dar, care sunt avantajele lui Homo Sapiens ?

In primul rand fiind mai inalt avea o raza de actiune mai mare si avantajul cel mai important inteligenta superioara. Putem specula de asemenea ca un Homo Sapiens cu o constitutie fizica peste medie ar avea sanse sa-l invinga pe omul din Neanderthal in lupta corp la corp daca si-ar tine adversarul la distanta, obosindu-l cu lovituri. Armele folosite de Homo Sapiens erau arcul cu sageti, prastia, cutitul, toporul si sulita, din piatra evident. Putem trage concluzia ca intr-o lupta, armata Homo Sapiens ar fi invins sigur doborandu-si adversarul de la distanta. Amintiti-va, cu toate ca nu are legatura, de povestea din Biblie dintre lupta dusa de David cu Goliat, un singur proiectil eliberat din prastia lui David a fost de ajuns sa-l doboare pe uriasul si puternicul Goliat.

Concluzia finala

De la descoperirea in secolul al XIX-lea a ramasitilor Omului din Neanderthal, cauza disparitiei este cel mai convingator din istoria evolutiei umane. De ce o specie care era atat de asemanatoare cu noi, purta haine, folosea focul, isi ingropa mortii, folosea un limbaj articulat, confectiona arme si diverse articole a disparut de pe fata Pamantului? Poate, intrebandu-ne ajungem la concluzii privind propria noastra existenta si incercand sa descifram misterul disparitiei lor, ne putem cunoaste mai bine pe noi insine. Oricare ar fi misterul disparitiei Neanderthalienilor, explicatiile abunda intr-o gama variata de la cele stiintifice bazate pe cercetari riguroase pana la cele mai fanteziste uneori distractive bazate pe teorii ale conspiratiei, extraterestri, pseudostiinta, etc.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta