Nimic nu crește pentru totdeauna. De ce continuăm să credem că economia o va face?

Nimic nu crește pentru totdeauna. De ce continuăm să credem că economia o va face?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Nimic nu crește pentru totdeauna. De ce continuăm să credem că economia o va face?

In mod traditional, cresterea PIB-ului, combinat cu valoarea muncii si a bunurilor produse, este vazuta ca fiind cheia ridicarii nivelului de trai si eradicarea saraciei. Dar oare asa sa fie ? La inceputul noului mileniu, ecologistii au tras semnalul privitor la atingerea limitelor planetei. De exemplu poluarea fara limite ale oceanelor, marilor, lacurilor si in […]

In mod traditional, cresterea PIB-ului, combinat cu valoarea muncii si a bunurilor produse, este vazuta ca fiind cheia ridicarii nivelului de trai si eradicarea saraciei. Dar oare asa sa fie ?

La inceputul noului mileniu, ecologistii au tras semnalul privitor la atingerea limitelor planetei. De exemplu poluarea fara limite ale oceanelor, marilor, lacurilor si in general a surselor de apa, produce distrugerea acestora in mod ireversibil. Taierea padurilor in mod necontrolat, face ca asasta sa nu se mai regenereze niciodata. La inceputul secolului XXI, slabiciunile planetei au inceput sa devina tot mai evidente, de la efectul de sera si topirea accelerata a ghetarilor, Terra dadea semne de moarte clinica.

Conform datelor istorice, omenirea a avut circa 125.000 de generatii de oameni, dar numai ultimele 8 generatii si-au pus ampreta distructiva asupra naturii. Incepem sa traim vremuri anormale, semnele incep sa apara tot mai evident ca povara pe care o punem asupra naturii nu poate fi suportata.

In esenta, cresterea economica poate sa ne puna intr-o dilema interesanta, fara aceasta crestere ne indreptam spre saracie, dar continuand aceeasi cale epuizam planeta, in concluzie orice am face, pierdem. Dar putem avea si o alta cale ? Economistii planetei impreuna cu politicienii responsabili au inceput sa se gandeasca la o economie sanatoasa care sa nu creasca, Ar putea fi o idee pentru a evita colapsul ecologic prin restrangerea economiei mondiale, dar am putea face aceasta fara sa suferim de foame ?

Acestia au propus scurtarea saptamanii de lucru pentru evitarea somajului, saptamana urmand sa aiba 4 zile lucratoare, taxe mai mari pentru cei bogati si mai multe servicii publice pentru oamenii saraci, impunerea de taxe pentru emisiile de carbon si descurajarea utilizarii combustibililor fosili. Simularea facuta a estimat ca trebuie sa treaca cateva decenii, pentru a obtine rezultatul scontat, nivelul de trai a crescut pentru majoritatea oamenilor, somajul s-a constatat ca a scazut, emisiile de noxe au inregistrat o scadere semnificativa, iar economia a ajuns la o stare stabila. Concluzia, daca estimarile si previziunile sunt corecte, poate fi singura cale prin care omenirea poate supravietui pe termen lung.

Probabil ca teoria pentru o economie „fara crestere” este singura cale pentru o economie sanatoasa, chiar daca aceasta nu creste. Aceste idei au inceput sa prezinte interes pentru marile tari ale lumii iar politicienii din aceste tari speriati de spectrul incalzirii globale, au inceput sa exploreze aceasta idee aparent subversiva, care nu este aducatoare de voturi imediate. De exemplu in anul 2008 presedintele Frantei de atunci Nicolas Sarkozy, a cerut economistilor francezi sa elaboreze un plan de modalitati de prosperitate fara a se baza pe PIB ca principal indicator.

Ne-ar placea o societate fara crestere economica, iata o intrebare destul de provocatore. Am putea construi un sistem economic fara crestere, care sa ne salveze planeta si implicit pe noi ? Probabil ca resetarea planetei a inceput, iar factorul catalizator il reprezinta pandemia. Va avea rabdare omenirea cateva decenii, pe care trebuie sa le traiasca in incertitudini, sau se va declansa Apocalipsa din Biblie ?


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta